"Migranti beže sa Balkana"

Na hiljade migranata pokušava trenutno da pobegne sa Balkana, gde je situacija teška kako zbog prepunih kampova, tako i zbog kriminala među ilegalcima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2019.

10:47

Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

To upozorava šef Odeljenja za borbu protiv krijumčara ljudi u austrijskoj Kriminalističkoj službi Gerald Tacgern.

Tacgern ističe da krijumčari sve više migrante prevoze kamionima, pa se može ponoviti drama kao leta 2015. kada je u jednom kamionu pronađen 71 mrtav migrant.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" preneo je da su se u protekle dve nedelje dogodila tri ubistva migranata, a da su žrtve bili Avganistanci koji su se bavili krijumčarenjem ljudi, a koji su se posvađali oko prihoda.

Tacgern je ukazao da ilegalne poslove među migrantima, koji stvaraju dodatne probleme u kampovima koji su prepuni.

On je, za bečki dnevnik "Kronen cajtung", rekao je da se promenilo i raspoloženje srpskog i bosanskog stanovništva prema migrantima, i da ne postoji više spremnost na pomoć, pošto je sve češće prisutno nasilje migranata prema domaćem stanovništvu.

Takva situacija, dodaje, može dovesti do toga da će migranti krenuti u većem broju dalje, a to pogoduje pre svega krijumčarima, pa se drama kao 2015. može ponoviti u svakom trenutku.

"U Bosni i Srbiji trenutno čeka po oko 6.000 izbeglica. Oni su u strahu i gube strpljenje, te žele što pre da napuste region u pravcu EU", naglasio je Tacgern.

On je ukazao da, zbog toga, krijumčari imaju lak posao i da migrante ponovo "trpaju" u velikom broju u kamione i kombije.

Upozorava i da veliki broj izbeglica trenutno napušta Tursku u pravcu Grčke i Balkana, što dalje zaoštrava situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: