"Haradinaj da prihvati stvarnost, evo na šta je Srbija spremna"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

20:08

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Đurić navodi da Haradinaj treba da prihvati da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će AP KiM garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

"Takođe, spremni smo da garantujemo brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti u našoj južnoj pokrajini, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo. Srbija je država i Albanaca sa Kosova i Metohije i potrebno nam je međusobno poštovanje i uvažavanje", istakao je Đurić u saopštenju, saopštila je Kancelarija za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate.

"Dve godine Haradinaj gazi sve sporazume i dogovore i čini apsolutno sve da sruši dijalog Beograda i Prištine. I to čini pred očima celog sveta. Danas veoma loše glumi želju za sporazumom, plasirajući ideje koje su van kontakta sa stvarnošću u Srbiji, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo", istakao je Đurić u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: