Procurili detalji sastanka u Berlinu: Nema igre granicama na Balkanu i u okviru Evrope

Na samitu Zapadnog Balkana domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron poručili su da je kosovski dijalog dobio razmere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

Izvor: B92

Subota, 04.05.2019.

10:05

Procurili detalji sastanka u Berlinu: Nema igre granicama na Balkanu i u okviru Evrope
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Kako se navodi, to se pre svega odnosi na rešenje kosovskog problema koje bi podrazumevalo razgraničenje Srba i Albanaca, odnosno teritorija gde su većina, što je ideja koju su prihvatili delovi američke administracije i davali vetar u ledja stranama u dijalogu da idu u tom pravcu.

Vodeće članice EU, Nemačka i Francuska, sastankom u Berlinu na kome je pokušano restartovanje pregovora o Kosovu i vraćanje pronalaženja rešenja pod okriljem Unije, nastoje da iskljuće administraciju predsednika SAD Donalda Trampa iz kosovoskog procesa, piše danas Blic u članku o tome šta se dešavalo iza kulisa sastanka.

"Na samitu je jasno dato do znanja da 'nema igre granicama' na Balkanu i u okviru Evrope," rekao je za Blic visokopozicionirani strani diplomata.

Ta ideja se u vodećim EU državama a posebno u Nemačkoj, tumači kao stvaranje žarišta i pokušaj dodatnog demontiranja evropskog prostora preko Balkana.

"Bilo kakvo menanje granica otvara pitanje Republike Srpske, ali i velike Albanije, i mi to vidimo kao klicu haosa koji bi gotovo sigurno lančano usledio, kada je reč o evropskoj administraciji smatramo da je sastanak u Berlinu sprečavanje u poslednjem trenutku.

Nadamo se da će nastavkom samita u Parizu tako i ostati", rekao je Blicov izvor.

Sagovornik Blica je dodao da nema igara sa granicama i Trampovom administracijom na prostoru Evrope ako se žele evropske pare i donacije koje prednjače, ukazavši da dodatno Priština želi viznu liberalizaciju.

Izvor je kazao da u Berlinu nije vršen pritisak da se prizna Kosovo, da to ne spada u hitne stvar, a da se kao hitno smatra vladavina prava, demokratija, borba protiv kriminala.

Kako navodi Blic, predstavnici Prištine posebno Hašim Tači, odbijaju ovakvu verziju dogadjaja i "čekaju pomoć Amerikanaca".

Pominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri meseca a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično udju u dijalog između Beograda i Prištine, navodi izvor Blica iz diplomatskih krugova i dodaje da kao što se može videti iz daljeg razvoja dogadjaja, ponuda nije prihvaćena.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je za Blic da bi Merkelova i Makron uskoro morali da pokažu kapacitet na prvom testu, da ubede Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

Joksimović je navela da je nelogično misliti da oni nisu i do sada bili posredno uključeni posredstvom svojih delova adminstracije u svim EU institucijama, a posebno u okviru Evropske spoljnopolitičke službe.

To bi značilo da je zajednička spoljna i bezbednosna politika EU, u okviru koje je Briselski sporazum i dijalog, bila nekoordinirana i ne do kraja usaglašena, rekla je Joksimović. Ona je ukazala da direktno uključivanje može da bude namera da se delimično menja način vođenja i koordinacije zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Joksimovć je rekla da ne zna kako će to uticati na dalji tok dijaloga ali da bi pre svega trebalo da pokažu kapacitet, a to je da ubede Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

Sledeći sastanak dogovoren je, kako navodi Blic, za 1. jul u Parizu, da bi se ponovo pokušalo pronalaženje rešenja za nastavak dijaloga koji je zapao u ćorsokak zbog taksi od 100 odsto koje je na robu iz Srbije i BiH uvelo Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: