Skupština o rebalansu budžeta

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2004.

08:18

Default images

Skupština Srbije u sredu raspravlja o rebalansu budžeta, odnosno o njegovom smanjenju za 12,5 milijardi dinara.

I dalje je neizvesno da li će Vlada obezbediti većinu za usvajanje tog predloga, a kako sada stvari stoje glasanje o budžetu moglo bi da odredi i njenu sudbinu. Budući da su demokrate i radikali najavili da neće podržati rebalans, vladajuća koalicija i ovoga puta očekuje podršku socijalista. Ivica Dačić kaže da će odluku o tome doneti narednih dana. "Neko mora da nam neko objasni da li su tačne priče, koje se pojavljuju po novinama, vezane za to da li je rebalans uperen protiv neke katergorije stanovništva, kao što su penzioneri, i da li je tačno da je uperen protiv Vojske. Želim objašnjenje i to je jedna normalna procedura", kaže Dačić.

Šef poslaničkog kluba DSSa u republičkom parlamentu Miloš Aligrudić očekuje da će rebalans budzeta podrzati sve stranke koje su formirale Vladu i SPS. " Apsolutno očekujem podršku poslanika Socijalističke partije Srbije jer je to bio i deo dogovora oko podrške manjinskoj Vladi", rekao je Aligrudić i dodao da su konsulatcije još u toku. 

Ni koalicioni partner, Srpski pokret obnove, neće bezuslovno glasati za rebalans, kaže portparol SPO Vlajko Senić. "Mi smo svesni da je neophodno izvršiti rebalans zbog smanjenja deficita i tako uticati na smanjenje trgovinskog deficita. Postoje određene nesaglasnosti i neke naše primedbe. U toku su konsultacije i verujem da će, dok izglasavanje budžeta stigne na dnevni red, te dileme biti otklonjene i da ćemo dati podršku rebalansu", kaže on.

Skupština Srbija počela je danas posle podne novu sednicu, na čijem je dnevnom redu predlog rebalansa republičkog budžeta, ali je sednica prekinuta odmah po utvrđivanju dnevnog reda i biće nastavljena sutra u deset sati. Budući da rasprava može da potraje nekoliko dana, poslanici će se o predlogu rebalansa najverovatnije izjašnjavati krajem ove ili početkom iduće nedelje.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas novinarima da će podneti ostavku ukoliko Skupština Srbije ne usvoji rebalans budžeta. "Potpuno je jasno da, ako se ne usvoji rebalans budžeta, onda propada sporazum sa Londonskim klubom poverilaca i dovodi se u pitanje trogodišnji angažman sa MMF, a takođe se u pitanje dovode isplata penzije u decembru i naknade za nezaposlene. Ja verujem da će poslanici ipak biti odgovorni i da će rebalans biti usvojen, tim pre što on znači smanjenje javne potrošnje za gotovo jedan odsto društvenog bruto proizvoda. Naravno, ja kao ministar finansija ne mogu da snosim odgovornost za eventualne posledice neusvajanja rebalansa i ako on ne bude usvojen ja ću podneti ostavku" rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: