Reakcije: "Opet nasilje opozicije", "Sramno obračunavanje sa ženama"

Političari u se oglasili povodom današnjeg pokušaja upada u Skupstinu grada Beograda od strane dela opozicije.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2019.

13:00

Reakcije:
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Pročitajte još:

Totalni haos ispred Skupštine grada: Vređanja, psovke, kola Hitne

Vučić o haosu ispred Skupštine: Fašizam neće proći

UNS: Politički akteri da prestanu sa ugrožavanjem novinara i medija

Nakon haosa ispred Skupštine, dvema ženama pozlilo

Predstavnici SzS ogradu iz Kolarčeve preneli ispred sedišta REM FOTO

UNS: Politički akteri da prestanu sa ugrožavanjem novinara i medija

Nakon haosa ispred Skupštine, dvema ženama pozlilo

Ana Brnabić: Opet nasilje opozicije, oni su jedna velika manjina

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic
Žao mi je što je deo opozicije u okviru SzS danas ponovo izazvao nasilje pokušajem upada u Skupštinu grada, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je predstavnicima opozicije poručila da mogu da pokušavaju da prave incidente i nasilje, ali da im neće uspeti.

"Apsolutno im je jasno da demokratskim putem ne mogu ništa da urade. Oni već nekoliko nedelja unazad pokazuju da je nasilje jedini put kako oni žele da urade nešto i kako žele da osvoje vlast u Srbiji. To se neće desiti. Srbija je demokratska zemlja, oni predstavljaju jako, jako veliku - manjinu", rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara posle otvaranja Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Naglasila je da će Vlada Srbije sačuvati mir i bezbednost i umeće da odbrani demokratsku volju građana koje je, kaže, tokom svih ovih godina pokazana na izborima.

"Srbija je pristojna, normalna, tolerantna, zemlja saradnje. To što SzS pokazuje jedno drugačije lice jedne manjinske Srbije je samo nihov problem. U trenutku kada imamo regionalni samit i goste iz regiona, cele Evrope i celog sveta, više od 4.000 učenika, oni na taj dan žele da pokažu taj lik Srbije. To je njima na čast", kaže Brnabićeva.

Navela je da je o pokušaju upada pristalica SzS u Skupštinu grada čula tokom samita i poručila da je najlakše izazivati nasilje, a najteže je biti kooperativan i otvoren za dijalog.

Premijerka kaže da posle otvaranja Digitalnog samita u Beogradu odlazi u Novi Sad na događaj organizovan zajedno sa EU u vezi sa digitalnom poljoprivredom. "Mi pričamo danas o budućnosti, šaljemo poruku budućnosti. SzS je izbarao da pravi haos, nažalost, još jednom, ali građani svakako ne treba da se brinu oko toga", zaključila je premijerka.

Ivica Dačić: Nije više za osudu, već za sankcionisanje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne postoji takva promena izbornog zakona koji bi opoziciji omogućila da pobedi, jer im za to nedostaje podrška naroda i ideje i poručio da nasilje primenjuju slabići.

Dačić je u Ministarstvu spoljnih poslova, gde se susreo sa unukom Mahmatme Gandija Tarom Gandi Batačardži, odgovarajući na pitanje o pokušaju upada lidera SzS u Skupštinu grada kazao da su njihovi pokušaji izašli iz konteksta političke borbe.

“U ovom trenutku je za mene neshvatljivo da smo, dok pričam sa Tarom Gandi, unukom čiji je deda bio simbol za nenasilje i mir, i danas imali priliku da vidimo od strane pristalica SzS akte nasilja u Beogradu. To je potpuno izašlo iz konteksta te političke borbe”, rekao je Dačić novinarima.

On je dodao da je očigledno da što je manja podrška naroda, veća je radikalizacia protesta i nasilja.

Dačić je istakao da osuđuje takve akte, jer, kako kaže, to nanosi štetu Srbiji budući da protivnici to prikazuju kao glavnu temu u Srbiji, kao da postoji politička nestabilnost, a to je, ocenjuje ministar, loše za nacionalne i državne interese.

“Neki bi trebalo da se opredele, hoće li se baviti politikom ili će se baviti nasiljem”, rekao je Dačić.

Naveo je da više nema smisla da se govori kako se takvo nasilje osuduje, jer, kako kaže, “ovo više nije za osudu, već za sankcionisanje”.

On je svima koji se bave nasiljem poručio da moraju da se znaju principi po kojima se vodi politički život.

”Siguran sam da ne postoji promena izbornog zakona, sistema koji će njima pomoći da pobede na izborima, jer su za to potrebn glasovi. Ako toga nema, onda je u planu radikalizacija i dolazi do zloupotrebe onih koji su došli na skupove zbog političkog uverenja”, kazao je Dačić.

Dačić je poručio da je odraz snage kada neko ne pribegava nasilju, a da nasilje primenjuju slabići i oni neće moća da ostvare svoj cilj.

Nebojša Stefanović: Sramno obračunavanje SzS za ženama

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović rekao je da su novi napadi lidera Saveza za Srbiju na žene samo još jedna potvrda da je njihova politika zasnovana jedino na obračunu sa ženama i ponovio da nasilje nije i neće biti dozvoljeno niti prihvatljivo u Srbiji.

"Danas su na meti bile žene zaposlene u Gradskoj upravi, koje su sprečile pokušaj nasilnog upada u zgradu Skupštine grada Boška Obradovića i drugih protagonista politike Dragana Ðilasa i Vuka Jeremića, ali i novinarka televizije Prva koja je samo radila svoj posao", ističe Stefanović, saopštio je SNS.

Kako je naveo, jedino pitanje koje ostaje posle novih sramnih obračuna, u kojima su i dve žene povređene, jeste ko će biti sledeća dama na kojoj će pokazati svoju "hrabrost" i "džentlmenstvo".

On je rekao da mu je žao žena koje su, kako naglašava, nažalost morale da trpe nasilnike poput Boška Obradovića i drugih predstavnika Saveza za Srbiju i istovremeno im je iskazao ogromno poštovanje "što su stale na put nasilnicima i što nisu dozvolile da pobedi tiranija manjine".

Uprkos pretnjama da će ih šamarati, stojički i dostojanstveno su podnele sve napade i vređanja, ističe Stefanović.

"Jasno je da Savez za Srbiju, i njihovi lideri Ðilas, Jeremić i Obradović, građanima nude jedino nasilje, ali ono nikada nije bilo niti će biti dozvoljeno i nešto što je u Srbiji prihvatljivo", zaključio je Stefanović.

Zorana Mihajlović: Nasilje opozicije ne sme proći nekažnjeno

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, poručila je da nasilje na protestima opozicije ne sme proći nekažnjeno i da bi nadležne institucije u najkraćem roku trebalo da reaguju na svaki slučaj napada na žene.

„Lideri opozicije su miran građanski protest pretvorili u nasilan, izazivajući incidente, praveći blokade i sve to uz stalne uvrede i pretnje neistomišljenicima. Svako nasilje je nedopustivo, a posebno osuđujem nasilje nad ženama, koje su bile na svom radnom mestu i stale u zaštitu institucija", navela je ona u saopštenju upućenom javnosti.

Mihajlovićeva istovremeno poručuje da niko ne može da ostvaruje političke ciljeve napadajući žene, "niti se oni koji se nasilno odnose prema ženama mogu sakriti iza političkih ciljeva“.

Mali: To nije Srbija za koju se borimo

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali oštro je osudio današnji pokušaj nasilnog upada u Stari dvor, koji je predvodio lider Dveri Boško Obradović.

"Pokušali su da upadnu na nečije radno mesto, napali su žene koje tu rade, a sa kojima sam imao priliku da saradjujem dok sam bio gradonačelnik Beograda. Takvo divljačko ponašanje ne sme da bude slika naše političke scene, to nije Srbija za koju se borimo. Svakog dana idu korak dalje, i otkrivaju svoja prava lica. Šta možemo da očekujemo sutra, da napadnu neke druge, nemoćne ljude? To su ljudi koji nemaju svoj politički program i znaju da nemaju šta da ponude građanima. Upravo zato misle da na ovaj divljački način mogu da stignu do svog cilja. U redu je mirno šetati i iskazati nezadovoljstvo, ali ovo je nešto sasvim drugo, ovo je ponašanje koje ne sme da prođe nekažnjeno", rekao je Mali.

Jadranka Joksimović: Nasilje suštinsko opredeljenje lidera SzS

Ovaj kontinuitet u nasilnom ophođenju i pokušaju zatrašivanja građana i institucija koji Savez za Srbiju (SzS) sprovodi u Beogradu posebno, pokazuje jasno da je politika nasilja suštinsko opredeljenje i instrument samozvanih lidera opozicije, i da ne poseduju nikakav demokratski kapacitet, izjavila je ministarka zadužena u Vladi Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je istakla da Srpska napredna stranka i ova Vlada ne smeju i neće dozvoliti da ovi politicki mešetari nasilje unesu u drustveni zivot i legitimiziraju ga.

"Straha od nasilja u Srbiji više nema, što ne razumeju lideri iz SzS-a kojima ni vladavina prava, ni demokratija ni evropske vrednosti nisu bliske, a izgleda ih ni prosperitet i budućnost građana ne interesuje. Očekujem da nadležne institucije u kratkom roku postupe u skladu sa zakonom", rekla je Jadranka Joksimović.

Zoran Đorđević: Ponosimo se idealom borbe protiv fašizma

Ideal borbe protiv fašizma je nešto čime treba da se diče i Srbija i njeni građani, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Ðorđević, koji je prisustvovao godišnjoj skupštini SUBNOR-a, istakao je da će Vlada Srbije uvek pružati podršku u borbi protiv fašizma.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, Ðorđević je naveo da i danas ponovo postoji žarište koje rađa fašizam i da, kao država, moramo da ga pobedimo, kao i 1945. godine.

"Oličenje tog fašizma je u nekim borcima koji kažu da se bore za demokratiju i na njihovom čelu su Boško Obradović, Dragan Ðilas i Vuk Jeremić. Iskreni antifašisti imaju podršku Vlade Srbije u borbi protiv fašizma i učinićemo sve da se on iskoreni", rekao je Ðorđević.

On je dodao da će Srbija slaviti sve važne datume i ponositi se činjenicom da je uvek bila na pravoj strani.

Godišnjoj skupštini SUBNOR-a trebalo je da prisusustvuje zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ali on, kako je rekao Ðorđević, nije mogao dođe s obzirom na to da je Skupština grada Beograda, njegovo radno mesto, bila blokirana, kaže, "fašističkim metodama".

Ministar je dodao da se vlada Srbije vodi politikom koju je predsednik Aleksandar Vučić postavio, a koja podrazumeva čuvanje tradicije srpskog naroda kao i promenu svega onoga što je neko probao da izbriše i zaboravi.

"Mi smo ponosan narod, možda po broju mali, ali uvek smo birali pravu stranu. Budite ponosni na to, a Vlada Srbije je uvek uz vas", poručio im je Ðorđević.

On je naveo da ceni sve što radi SUBNOR, potomci i sledbenici Prve proleterske brigade za srpski narod i one koji su svoje živote dali za bolju budućnost.

Dragan Marković Palma: Pokušaj upada još jedan siledžijski napad SzS-a

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma osudio je današnji pokušaj upada u Skupstinu grada dela opozicije, ocenivši ga kao još jedan u nizu siledžijskih napada na državne institucije i pozvao je nadležne da u skladu sa ovlašćenjima zaustave bezakonje i maltretiranje građana.

Marković je dodao da je ovo još jedan u nizu napada na žene i novinare i istakao da predstavlja do sada nezapamćen akt mržnje prema državi i narodu.

"Država više ne sme tolerisati maltretiranje naroda, zaposlenih u institucijama, bahato vređanje novinara i napade na žene od strane siledžija iz redova opozicije", poručio je Marković.

Kaže da ga današnji događaj podseća na nasilje u porodici kada u pojedinim slučajevima državni organi ne reaguju na nasilje i na kraju se desi da čovek ubije ženu.

"Mnogo je žena u Srbiji stradalo od nasilnika i da bi sprečili da se ne desi stradanje žena, državne institucije moraju da reaguju prema nasilnicima još danas i da saopšte javnosti koje mere su preduzeli", kazao je Marković.

Navodi da su lideri dela opozicije nemoćni, bez ideja i programa koje bi ponudili narodu i dodaje da iz tog razloga pribegavaju siledžijskom ponašanju kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Nela Kuburović: Žene odlučno rekle "stop" fašizmu i nasilju

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nela Kuburović izjavila je, povodom pokušaja nasilnog upada Boška Obradovića i gradskih odbornika Saveza za Srbiju u Stari dvor, da su žene u Srbiji danas odlučno rekle "stop" nasilju i fašizmu.

"Žene su danas pokazale da su jače od najgorih uvreda i pretnji, kada su bez trunke straha od nasilničkog klana Obradovića, Đilasa, Jeremića i ostalih, stale u zaštitu svoje države i institucija", navela je Kuburović u izjavi za medije i istakla da država Srbija neće više tolerisati malteranje njenih građana i degradiranje svojih institucija.

Pozvala je nadležne organe da ne dozvole nasilje na ulicama, nasilje nad građanima i nasilje nad institucijama, a liderima opozicije poručila da je promena vlasti legitiman i demokratski zahtev u svakoj državi, ali se vlast ne menja agresijom i rušenjem, već na izborima.

Maja Gojković: Napadom na žene potvrdili da je politika SzS - nasilje

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković najoštrije je osuđila danasnji, kako je rekla, brutalni napad na žene u Skupštini grada Beograda.

Ovim napadom,navodi Gojković u saopštenju, Boško Obradović i njegovi sledbenici potvrđuju da je jedina politika Saveza za Srbiju promocija nasilja.

"Nakon vandalskog upada u Radio televiziju Srbije i nasilja ispred Predsedništva Srbije, nasilnici okupljeni u Savezu za Srbiju ponovo, koristeći fašističke metode, napadaju i nasrću na žene, sada i na sednici Saveta za ravnopravnost" ocenjuje Gojković.

Ona je dodala da je hrabra i odlučna reakcija žena pokazala da ovakva politika nema budućnost među slobodoljubivim građanima Srbije, a da onikoji, kako kaže, zagovaraju politiku vešala, testera, napada na žene, medije i institucije, imaju nameru da nastave sa nasilnim scenarijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: