Protest protiv vanrednog stanja u SAD

Nekoliko stotina protivnika predsednika SAD Donalda Trampa okupilo se u Vašingtonu da bi protestovali protiv njegovog objavljivanja "vanrednog stanja".

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

23:04

Protest protiv vanrednog stanja u SAD
Foto: GettyImages

Vanredno stanje je uvedeno kako bi zaobišao odbijanje Kongresa da odobri finansiranje zida na granici s Meksikom.

Danas, kada se u SAD odaje pošta ranijim predsednicima, demonstranti su ispred Bele kuće doneli transparente "Tramp korumpira ustav" i "Više ne želimo kralja".

Ekološki aktivista Sem Kruk, koji je nosio tansparent na kom je Tramp nazvan "šegrtom-diktatorom", rekao je da je predsednik SAD "prekršio pravila da ;bi postigao ciljeve".

Advokat Alison Fulc je rekla da je Tramp "izmislio krizu" da bi proglasio vanredno stanje i da se "ponaša kao dete".

Tramp je tokom izborne kampanje 2016. obećao izgradnju zida na granici s Meksikom da bi se obuzdala ilegalna imigracija.

Pošto Kongres nije odobrio novac, Tramp je u petak proglasio vanredno stanje, što mu omogućava da koristi, između ostalog, budžet Pentagona.

Demokrate i neki republikanci su to osudili kao zloupotrebu ovlašćenja, a opozicija se nada izglasavanju "zajedničke deklaracije" u Kongresu kojom bi predsednikov ukaz bio blokiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: