Pentagon "u panici": Rusi raspoređuju rakete bez presedana

Rusija raspoređuje rakete čiji su domet, visina i brzina bez presedana, navodi se u izveštaju Pentagona o američkoj protivraketnoj odbrani, prenosi Sputnjik.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

07:17

Pentagon
Get

"SAD prave sveobuhvatni pristup protivraketnoj odbrani od 'zemalja odmetnika' i regionalnih raketnih pretnji", rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šanahan, predstavljajući u Pentagonu novu strategiju daljeg razvoja američkog sistema protivraketne odbrane.

On je dodao da programi Severne Koreje i Irana za proizvodnju raketa izazivaju ozbiljnu zabrinutost SAD. Kako se navodi, SAD nameravaju da naprave sredstva za presretanje raketa na svim stadijumima njihovog leta.

Američki objekti PRO u Rumuniji i Poljskoj će uskoro dobiti novu modifikaciju navođene rakete SM-3 koja će biti testirana protiv interkontinentalnih balističkih raketa.

Pentagon je objavio da će ponovo razmotriti mogućnost raspoređivanja sistema presretanja raketa u svemiru.

U dokumentu se pominju i Rusija i Kina. Nove krstareće rakete koje prave Rusija i Kina i hiperzvučno oružje predstavljaju "izazov i pretnju" za SAD, navodi se u izveštaju Pentagona.

"Ponašanja Rusije i Kine predstavljaju posebne izazove i umnogome se razlikuju. Obe države modernizuju ofanzivne raketne sisteme i bave se izradom krstarećih raketa morskog i vazdušnog baziranja, kao i hiperzvučnog oružja", navodi se u dokumentu.

"Moskva raspoređuje sve naprednije i raznovrsnije regionalne ofanzivne raketne komplekse koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, uključujući rakete čiji su domet, visina i brzina bez presedana", piše u izveštaju.

On je dodao da Rusija pravi napredne balističke i krstareće rakete nove generacije koje će pomoći u sprovođenju „ruske strategije ograničavanja pristupa i blokiranja zone (A2/AD)", koja je predviđena za pobedu nad SAD i njihovim saveznicima u regionalnim konfliktima.

Kako se navodi, Rusija je od 2015. godine pokazala napredne mogućnosti svojih krstarećih raketa izvođenjem preciznih napada dalekog dometa u Siriji i raspoređivala krstareće rakete srednjeg dometa kopnenog baziranja.

Američki predsednik Donald Tramp je u Pentagonu rekao da SAD razmatraju raspoređivanje još 20 presretača u bazi Fort Gril na Aljasci. On je dodao da prioritet Pentagona treba da bude prodaja saveznika američkih sistema PRO i tehnologija povezanih sa njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: