Gaza "na ivici provalije": Prva žrtva na izraelskoj strani

Prva žrtva u Izraelu od rata u Pojasu Gaze 2014. godine. Ubijen muškarac, dok je žena kritično, nakon jutrošnjeg napada granatom sa palestinskih položaja.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

08:35

Gaza
Foto: Tanjug/AP

Naime, kako javlja AP, granata je pala na stambenu zgradu u gradu Aškelon na jugu Izraela. Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz Pojasa Gaze od ponedeljka popodne ispalili 370 projektila, od kojih je oko 100 presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola".

AP navodi da je Izrael pogodio više od 100 vojnih ciljeva u Pojasu Gaze.

Navodi se da su zvaničnici UN objavili da zajedno s Egiptom rade na okončanju aktuelnih borbi u Pojasu Gaze.

Iz kabineta izaslanika UN za Bliski istok Nikolaja Mladenova saopšteno je da su napori u toku kako bi se "osiguralo da se Gaza vrati s ivice provalije". Mladenov je zatražio zaustavljenje raketnih napada i i uzdržavanje "svih strana".

Izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze uništio je noćas sedište tv stanice pokreta Hamas, Al Aksa, a zaposleni su evakuisani i nema izveštaja o povređenima.

Izrael je uoči vazdušnog napada ispalio hice upozorenja, pa je stanica obustavila emitovanje programa, da bi nekoliko minuta kasnije u vazdušnom udaru trospratna zgrada bila unistena, javio je AP.

Portparol Hamasa, Favzi Barhum, osudio je napad kao "varvarsku i drsku agresiju".

Izrael je saopštio da je ta stanica "emitovala nasilnu propagandu" i da je ekstremistima obezbedjivala "operativne poruke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: