Sporazum o sukcesiji stupa na snagu

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2004.

14:21

Default images

Sporazum o sukcesiji bivše SFR Jugoslavije stupa na snagu 3. juna.

Prema ovom sporazumu država naslednica bivše Jugoslavije, građani i preduzeća imaju pravo na povraćaj imovine bez obzira na nacionalnost i državljanstvo vlasnika. Tako će Hrvatska morati da počne isplaćivanje odštete Srbiji i Crnoj Gori za oduzeta odmarališta na Jadranu i drugu oduzetu imovinu.

Do polovine 2000. godine, kada je hrvatska Vlada zabranila prodaju spornih nekretnina, prodate su desetine odmarališta i ostale imovine u vlasništvu srbijanskih preduzeća, gradova i organizacija.

Imovinski problemi između dve države do sada su se mogli različito tumačiti. Međutim, kada 3. juna stupi na snagu Sporazum o sukcesiji, oduzeta imovina moraće se nadoknaditi, piše zagrebački "Večernji list".

Hrvatska je odugovlačila ratifikaciju Sporazuma koji je potpisan 2001. godine sve donedavno, kada je Sabor dao "zeleno svjetlo" tom međunarodnom sporazumu. Sporazum prati i odluka Vlade Hrvatske od 7. aprila ove godine kojom se nalaže raznim ministarstvima da naprave metodologiju povratka ili nadoknade imovine.

Od firmi u Srbiji najviše nekretnina potražuju "Jugobanka", "Geneks" i "Centrotekstil".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: