BiH ne odustaje od tužbe za genocid

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2004.

08:53

Default images

Predsednici SCG i BiH potpisali su u sredu bilateralne sporazume o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i o readmisiji.

Predsednik SCG Svetozar Marović i predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić su tokom susreta ukazali na nerešeno pitanje granice i tužbu za genocid koju je BiH pred Međunarodnim sudom pravde podnela protiv naše zemlje. U osvrtu na ovu tužbu Marović je kazao da Beograd uvažava činjenicu da je u BiH u ratu nastradao veliki broj ljudi, kao i stav zvaničnika BiH.

"Pitanje je da li će se pravda naći u tužbi i da li će se pravda naći pred Sudom ukoliko se okrivi čitav jedan narod. To je ono što je bio naš odgovor i naša želja da uz svo razumijevanje Srbije i Crne Gore za stav iz Bosne povodom tog pitanja želimo ili pokušamo da radimo za budućnost. Verujem da taj rad za budućnost ne uvažava bijegstvo iz prošlosti ", rekao je Marović.

Sulejman Tihić smatra da je stav BiH, bez obzira na utvrđivanje individualne odgovornosti, da treba utvrditi i odgovornost države, a da se o pitanju odštete može naknadano razgovarati: "Za nas je to pitanje istine, pitanje pravde, jedno veliko moralno pitanje. U Bosni i Hercegovini je 200.000 ljudi ubijeno, uglavnom su to bile nevine žrtve. Mi znamo da su građani Srbije malo znali, možda i sada malo znaju u odnosu na ono što se dešavalo. Jednostavno, ako pratite proces Slobodanu Miloševiću, videćete koliko je on, preko pozicije na kojoj se nalazio, bio uvučen u sva događanja u Bosni i Hercegovini ", rekao je Tihić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: