Ode Makedonija u NATO?

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao da je NATO jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u Alijansu stavi na dnevni red julskog samita.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.06.2018.

13:06

Ode Makedonija u NATO?
EPA-EFE Toms Kalnins

Zaev je to rekao na sednici makedonske skupštine na kojoj su poslanici većinom glasova ratifikovali Dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu. "Time se ostvaruju vekovne aspiracije svih generacija pred nama i svih građana Makedonije", rekao Zaev.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u izjavi za francusku televiziju Frans 24 rekao da je moguće da Makedoniji bude poslat poziv za članstvo na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu, pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o sporu oko imena.

"Nadam se da će biti napretka jer su postigli sporazum sa Grčkom oko imena. Ukoliko se sporazum u potpunosti implementira, novo ime će biti Republika Severna Makedonija i tada možemo da idemo dalje što se tiče članstva u NATO", rekao je Stoltenberg. Upitan da li postoji vremenski okvir za članstvo Makedonije u toj organizaciji, Stoltenberg je kazao da to zavisi od finalizacije sporazuma u Skoplju.

"Nadam se da ćemo početi pristupne pregovore već na samitu NATO u julu, a ukoliko se sve bude odvijalo po planu nakon ratifikacije i referenduma koji će se održati krajem ove godine", rekao je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: