"Nažalost, znamo da Balkan nije prepušten samo nama"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će stabilnost Zapadnog Balkana biti definitivno i zagarantovana ukoliko se sačuva dobar tempo EU integracija.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2018.

00:33

Foto: EPA-EFE Boris Pejoviæ

Osim toga, Đukanović je pozvao predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da dodatno osnaži izvesnost evropske perspektive regiona.

"Posebno sam potencirao da je to pitanje važno za Balkan, ali da je najvažnije za Evropu samu. Ako Evropa želi da sačuva konkurentonost i globalnu relevantnost... ona mora nastaviti proces ujedinjenja", rekao je Đukanović u Briselu posle razgovora sa Tuskom.

Đukanović je upozorio i na opasnost da zastoj u evrointegracijama koristi treća strana.

"Nažalost, iz iskustva u našem regionu znamo da taj teren nije prepušten samo nama, EU i zemljama Balkana, nego da se svaki zastoj u odnosima koristi kao mogućnost da neke od trećih strana implentiraju svoje politike, svoje strateške interese, koji nažalost nisu u korist balkanskih društava ni daljeg ujedinjenja i samim tim daljeg učvršćivanja evropske stabilnosti", dodao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore rekao je da je Tuska informisao o stanju u Crnoj Gori i nedavnim predsedničkim i lokalnim izborima i ponovio opredseljenost Podgorice da "nastavi dalje putem evropske integracije, a pre svega putem daljeg usvajanja evropskog sistema vrednosti što treba da dovede do cilja a to je evropski kvalitet života u Crnoj Gori i regionu".

"Kako god tekao, kakav god bio tempo daljeg procesa ujedinjenja Evrope, mi ćemo posvećeno nastaviti sa realizacijom agende jer kao odgovorna Vlada i vlast tako vidimo svoj prioritetan zadatak", rekao je.

Đukanović je rekao i da je predsednika Evropskog saveta informisao da je "jedna od očekivanih posledica povoljnog ishoda izbora ulazak Crne Gore u novu fazu demokratskog i ukupnog razvoja, koju će karakterisati veća stabilnost i početni napori na ujedinjenju svih potencijala društva i fokusiranost na realne prioritete" u koje je svrstao razvoj ekonomije, unapređenje vladavine porava, efikasnu borbu protiv kriminala, slobodu medija.

"Ubeđen sam da ćemo u EU, Evropskom savetu, u gospodinu Tusku, kao i do sada imati snažnu podršku i važnog partnera koji će svojim delovanjem pomoći i Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu da u bliskoj perspektivi ipak jasno sačuva i jasnije dosegne svoje ambiciozne evropske ciljeve", dodao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: