Reakcije DSS-a, SPS-a i SRS-a na odluku Ustavnog suda

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2004.

12:07

Default images

Predstavnici stranaka, zahvaljujući čijim glasovima je usvojen sporni Zakon, smatraju da Ustavni sud nije jasno saopštio u čemu je problem sa tim aktom. Dok iz DSS-a kažu da će poštovati odluku suda, socijalisti i radikali ističu da je u pitanju politička odluka koja će štetiti Srbiji. Poslanik DSS-a Djorđe Mamula ocenjuje da se radi o apstraktnoj odluci Ustavnog suda, u kojoj se samo citiraju odredbe ustava, a nisu navedeni konkretni sporni razlozi Zakona: “Govori se o nečemu, da se odlaže primena zbog mogućih posledica koje bi nastupile, a da se ne govori o uzročnoj vezi između onoga što je kandidat utvrdio i odredaba ustava, koje su po mišljenju suda povređene. Koliko ja vidim, sud smatra da osnovna ideja nije sporna, već konkretna primena u pojedinim slučajevima, jer, podsećam, Savet ministara SCG je prošle godine u junu doneo odluku o pružanju pomoći optuženima i njihovim porodicama. Mi smo u skupštini takva razmišljanja samo pretočili u zakon”, kazao je Mamula.

SPS, koji podržava manjinsku vladu, smatra da brzina kojom je sud doneo odluku ukazuje na veliki uticaj bivše vlasti na sud. "Loše je po Srbiju da Ustavni sud Srbije ima kadrovski sastav na koga ima veliki uticaj dnevna politika", rekao je funkcioner te partije Žarko Obradović.

I zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ističe da je ustavni sud sastavljen od predstavnika bivše vlasti. On kaže da uvođenje privremenih mera nije prihvatljivo i da time ne bi trebalo da se bavi ustavni sud: “U tom Ustavnom sudu sede predstavnici političkih parija, koje su bile, naknadnom pameću, protiv donošenja ovog zakona, pa su tako naložile svojim članovima, i Vučetiću i Čipliću, da tako glasaju. Očigledno je da, kada se već sve u Srbiji protresa, čisti, oslobađa prljavštine, da će to morati da bude i sa ustavnim sudom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: