"Propadnu pregovori, nastane Velika Albanija i šta onda?"

Uticajni grčki list "Katimerini" razmatra šta bi se moglo desiti ako propadnu sada naglo ubrzani pregovori s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva.

Izvor: B92

Subota, 27.01.2018.

14:12

Foto: Thinkstock

Neuspeh pregovora bi značio da bi se ta zemlja zvanično i dalje nazivala "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kako su prihvatile i UN, a i sama Grčka.

Međutim, u svojim odnosima sa najmanje 120 zemalja koje su je priznale pod ustavnim nazivom, ona će i dalje biti samo "Republika Makedonija".

"Šta dobijamo ako ne prihvatimo kompromis o složenom naziivu", o kojem se upravo pregovara - pita grčki list građane i odgovara: "Ostajemo nacionalni ponosni jer nismo 'prodali ime' ".

A ako saveznici ipak pozovu Makedoniju da na samitu NATO u julu podnese zahtev za prijem u članstvo, a "mi stavimo veto i Amerikanci i Evropljani ga 'obore' i nađu način da nas zaobiđu?"

U tom slučaju Makedonija bi se "ponovo obratila Međunarodnom sudu u Hagu, gde je Grčka već osuđena 2008. godine zbog prethodnog veta, ali su joj oproštene sankcije".

Potom, nastavlja list, grupa članica podnosi zahtev UN da se Makedonija konačno i tamo nazove tako kako se naziva, "a to je za nas šamar".

U slučaju propasti pregovora, postoje i gore mogućnosti: "Vlada (Zorana) Zaeva pada, njegova zemlja se zatvara u sebe, etnički Albanci-Slavomakedonci se aktiviraju i pokreću se centrifugalne sile, gurajući Albance ka Tirani, a Slavomakedonce ka Bugarskoj".

"Dolazi (makar i) 'plišani razvod' Albanaca i Slavomakedonaca, ta dva naroda sе prisajedinjuju susednim metropolitenskim nacionalnim centrima, i time ulaze u NATO i EU", piše atinski list.

U tom slučaju, "mapa Balkana se menja na našim severnim granicama (Grčke)..., nastaju Velika Albanija i Velika Bugarska, Srbi i Turci se mešaju, a i mi (Grčka) žurimo da 'pružimo pomoć' našoj manjini od 700.000 (!) Grka u BJRM - kako su govornici tvrdili na skupu u Solunu" prošlog vikenda.

Time se "aktivira lančani, domino-efekat, kao noćna mora".

Atinski list dalje pita Grke: "Šta ćemo onda? Proklećemo strance što su nas uništili, tragaćemo za nacionalnim izdajnicima i nacionalno ponosni poskakati u provaliju. Da li je to kastarofološki scenario? Možda, ali samo za one koji neće da shvate šta se dešava van naše kuće", zaključuje "Katimerini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: