Novosti: Zagreb pokušao da spreči izložbu o Jasenovcu u UN

Hrvatska je na sve načine pokušavala da spreči izložbu o Jasenovcu, koja će u četvrtak biti otvorena u sedištu UN u Njujorku, pišu “Novosti”.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

22:35

Novosti: Zagreb pokušao da spreči izložbu o Jasenovcu u UN

Kako navode, Hrvatska je odustala kada je generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Prema informacijama beogradskog lista, zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu.

“Novosti” pišu da je sporna bila fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.

Osim toga, oni ističu da je srpski šef diplomatije potom od genseka UN dobio zvanično odobrenje za izložbu.

"Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja međunarodnog dana Holokausta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: