Vulin: Srbija čuva RS; Stefanović: Podrška jedni drugima

Na svečanosti povodom Dana RS ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio je da Aleksandar Vučić i Vlada uvek u vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2018.

15:02

Vulin: Srbija čuva RS; Stefanović: Podrška jedni drugima
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministar policije Nebojša Stefanović poručio da će Srbija nastaviti da sa Srpskom gradi bolju budućnost za građane i Srbije i RS.

"Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom", rekao je danas Vulin čestitajući praznik građanima Republike Srpske.

Podsetio je da je RS nastala kao plod borbe, kao potreba srpskog naroda da se jasenovački genoscid više nikada ne ponovi i poručio da zbog toga RS ima obavezu da čuva tekovine te borbe, da čuva dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

"Srpski narod je izborio svoje pravo da odlučuje sam o sebi i to pravo nikada i nikome ne treba i ne sme da prepusti, baš kao što je i Srbija izborila svoje pravo da sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj, svojoj unutrašnjoj politici i to pravo nikada i nikome neće i ne sme da prepusti", poručio je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u ime Vlade Srbije građanima i rukovodstvu RS je poručio da će Srbija nastaviti da, zajedno sa Republikom Srpskom, gradi bolju budućnost za sve njihove građane.

"Nastavićemo sa investicijama, nastavićemo da budemo podrška jedni drugima jer je to najbolji način da osiguramo da svi ljudi koji ovde žive imaju čemu da se raduju. Naš cilj je i naš najvažniji zadatak je da razmišljamo o tome kako da to bolje sutra odgovara svima. Mi poštujemo svoje komšije, poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali mi volimo Republiku Srpsku, volimo svoj narod i to pravo niko ne može da nam otuđi", rekao je Stefanović.

Nastavićemo da razmišljamo koji su to projekti koje treba zajednički da podržimo, šta je to što možemo da uradimo da možemo da osiguramo da i Republika Srpska i Republika Srbija budu jače svakoga dana, rekao je Stefanović uz konstataciju da samo snažna Srbija može da ostane garant Dejtonskog sporazuma.

"Samo snažna Republika Srbija može da bude oslonac Republici Srpskoj. I mi isto tako znamo da samo snažna Republika Srpska može da pomogne Srbiji da ostane garant mira i stabilnosti u ovom delu Evrope", poručio je.

Povodom Dana Republike Srpske, predsednik Milorad Dodik odlikovo je u Banjaluci predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom i bivšeg i predsednika Srbije, Tomislava Nikolića.

Orden Republike Srpske na lenti Tomislavu Nikoliću dodeljen je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa izmeću Republike Srbije, Republike Srpske i drugih država, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i posleratnom razvoju Republike Srpske.

Predsednik Dodik jena ceremoniji dodele odlikovanja rekao da je 9. januar dan kada je stvorena RS na težnji srpskog naroda da na ovom prostoru da ima svoju Republiku i da bude slobodan, podsetivši pri tome na važna istorijska dešavanja koja su tome predhodila.

Poručio je da su odlikovanja danas uručena onima koji su na različite načine doprineli onome što je Republika Srbija danas, a Nikolić je primetio da su dva najveća izazova tokom njegovog predsedničkog mandata bili Kosovo i Metohija i Republika Srpska, te dodao:

"Kao predsednik sam bio samo čovek koji je išao ispred volje naroda, a volja naroda je jasna - Srbija i Republika Srpska odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini".

Obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej, koji je u banjalučkom Hramu Hrista spasitelja predvodio crkveni obred povodom slave RS Svetog Stevana, koja se, takođe, obeležava na današnji dan.

Među članovima delegacije Ministrstva odbrane i Vojske Srbije koji su danas prisustvovali proslavi Dana Republike bili su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i drugi visoki oficiri VS.

Juče su na groblju "Sveti Pantelija", na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju i na grobnici 12 banjalučkih beba položeni venci i cveće, a u okviru obeležavanja Dana Republike juče je održana i sednica Senata Republike Srpske.

Na Trgu Krajine održan je svečani defile, a obeležavanje Dana Republike Srpske završeno je svečanom akademijom u sportskoj dvorani "Borik".

Predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: