Novi Sad obeležava 1. februar, Dan grada

Izvor: B92

Subota, 31.01.2004.

17:53

Default images

U Novom Sadu u subotu i u nedelju brojnim manifestacijama se obeležava 1. februar, Dan grada. Taj datum je proglašen za Dan grada pre sedam godina, jer je 1. februara 1748. godine Novi Sad proglašen Slobodnim kraljevskim gradom u okviru tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije protive se obeležavanju tog datuma, jer smatraju da u istoriji glavnog grada Vojvodine ima značajnijih datuma, poput 23. oktobra, Dana oslobodjenja grada od fašizma, ili 9. novembra, dana kada je posle Prvog svetskog rata u Novi Sad umarširala srpska vojska.

Novosadjani su tokom današnje manifestacije u centru grada mogli da posete festival "Ukus zime". Za tu svrhu u centru su postavljeni beli šatori, u kojima gradjani mogu da slušaju muziku, dobiju besplatan čaj, kupe kuvano vino ili da ručaju. U okviru proslave Dana grada biće otvoreno i nekoliko izložbi i odigrano nekoliko pozorišnih predstava, a završnica proslave biće svečana akademija, koja će biti održana u subotu uveče u Srpskom narodnom pozorištu. Na svečanoj akademiji gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković uručiće najviše gradsko priznanje "Februarska nagrada" književniku Laslu Vegelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: