Novi izbori ako izostane dogovor DSS i DS

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2004.

09:30

Default images

Ukoliko se Demokratska stranka Srbije i Demokratska stranka ne dogovore da li će Srbija imati većinsku ili manjinsku Vladu, rasplet će doneti novi izbori. DS je odbio da podrži manjinsku Vladu, a DSS odbacio ponudu demokrata da tzv. demokratski blok formira kabinet. Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin kategorično je, međutim, odbacio i mogućnost formiranja manjinske Vlade bez podrške DS. Boris Tadić, potpredsednik DS, izjavio je da će konačnu odluku o stavu DS doneti Glavni odbor te stranke u nedelju. “Ako taj predlog ne bude prihvaćen, imamo dve varijante, ili da tri stranke koje su sada u tehničkim pregovorima o manjinskoj Vladi obrazuju Vladu s nekom od preostalih stranaka, kao što su Srpska radikalna stranka ili Socijalistička partija Srbije. Mi nemamo ništa protiv toga, mi ćemo tada biti najčvršća moguća opozicija i to bi isto bilo neko rešenje. Mislim da bi to bilo loše rešenje za Srbiju, ali ukoliko je i to parlamentarno rešenje, mi ćemo poštovati elementaran legalizam i tada ćemo biti opozicija. Ukoliko se to ne desi imaćemo, verovatno, nove izbore, što isto mislim da je loše rešenje za Srbiju, ne samo zbog cene”, rekao je Tadić.

Politički komentator nedeljnika “Vreme” Stojan Cerović ocenio je, gostujući u “Vestima” TV B92, da je kompromis ipak moguć, iako bi, sudeći prema sadašnjim stavovima DS i DSS, novi izbori bili neminovnost. “Mislim da će biti još pregovora”, smatra Cerović. “ako oni ne mogu zajedno u Vladu, onda ni izbori, najverovatnije, ne bi rešili problem, odnosno nijedna od tih stranaka ne bi mogla da napravi većinsku koaliciju, govorimo o stranka demokratskog bloka. Ta situacija bi bila veoma slična sadašnjoj, pa bi bilo bolje, da bi bio izbegnut utisak da se radi o nekoj novoj krizi, sada rešiti tu situaciju”, kaže Cerović.

DSS je zatražio od DS podršku kandidatu demokratskog bloka za predsednika Skupštine Srbije. Zamenik predsednika DS Zoran Živković izjavio je da će ta stranka izneti svoj stav o tome tek kada joj bude predstavljen kandidat. Stojan Cerović smatra da bi izbor predsedavajućeg i početak rada Parlamenta mogao da bude znak spremnosti na kompromis i oko Vlade. “To bo onda značilo da taj nov predsednik daje mandat Koštunici da sastavi Vladu, Koštunica počinje pregovore, koji možda potraju do Skupštine DS, koja onda konstituiše nova tela te stranke, Boris Tadić verovatno postaje nov predsednik DS, a onda i Koštunica možda može da kaže da sada ta stranka više nije ona ista, da su iz prvih redova DS ispali oni koji su bili kompromitovani. Tada bi on mogao da kaže da je ipak održao reč, a DS bi mogao da uđe u Vladu”, kaže Cerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: