CNN: Tramp u UN, Kina prkosila, Lavrov koristio priliku

Rusija i Kina suprotstavile su se se globalnom liderstvu SAD u govorima u UN "začinjenim grubim kritikama", piše CNN.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

09:29

CNN: Tramp u UN, Kina prkosila, Lavrov koristio priliku
Foto: Gettyimages

Kako se navodi, one su se protivile SAD u pogledu neprijateljskog stava administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Iranu, njenoj "vojnoj histeriji" zbog Pjongjanga i pristupa ostatku sveta.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine iskoristili su pozadinu prvog pojavljivanja predsednika Trampa na svetskoj sceni, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, za pokušaje da svoje zemlje predstave kao pobornike mirnog, demokratskog i razumnog pristupa globalnim pitanjima, ocenjuje američka televizijska mreža.

"Iskoristili su priliku da iznesu tvrdnje kako globalizacija, tehnologija i tržišta koja izbijaju na površinu zbacuju SAD sa pijedestala supersile", navodi se u analizi.

CNN podseća da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom govora u Generalnoj skupštini UN rekao da je proces stvaranja policentricnog svetskog poretka objektivna tendencija i navodi da je "sarkastično dodao da će se tome svi morati prilagoditi, uključujući i one koji su navikli da drugima gazduju".

Američka televizija primećuje da Lavrov nije imao mnogo "prijatnih reči" o SAD osim što je izrazio zadovoljsto jer je Tramp dva dana ranije istakao značaj poštovanja principa suvereniteta u međunarodnim pitanjima i jer je rekao da je važno biti vodeći primer, a ne nametati svoju volju drugima.

U tekstu se ocenjuje da je Lavrov, "bez obzira na to što je Rusija izvela invaziju na Krim i pripojila ga 2014. godine", predstavio svoju zemlju kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir na svetskoj sceni i nagovestio da se za SAD to ne može reći.

Za kineskog ministra spoljnih poslova, Vang Jia, CNN navodi da je u svom obraćanju u Generalnoj skupštini UN pokazao "nešto više diplomatije" pri čemu je primetio da živimo u eri u kojoj vladaju produbljujuće tendencije ka multipolarnom svetu dok svet prolazi kroz duboke promene kad je reč o ravnoteži moći.

"Vang je podsetio sve da članice Saveta bezbednosti UN moraju da zadrže ulogu primera i istakao da dijalog ima prednost nad konfrontacijom", zaključuje CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: