Sve se češće čuje: Ako hoće EU, Srbiji treba otklon od RUS

Srbija mora jasno da pokaže stratešku orijentaciju prema EU i spremnost za usklađivanje spoljne politike sa Unijom, kaže ministar spoljnih poslova Litvanije.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Ponedeljak, 28.08.2017.

08:24

Sve se češće čuje: Ako hoće EU, Srbiji treba otklon od RUS
Thinkstock

"Sada se događa suprotno - usklađenost sa stavovima EU smanjuje se u poslednjih pet godina", rekao je za "Večernje novosti" Linas Linkevičijus, koji je izazvao buru reakcija izjavom da EU mora da preispita politiku proširivanja prema zemljama koje s njom dele iste vrednosti, a ne sa onima koje učestvuju u vojnim vežbama s Rusijom.

"Ključno je da se izbegnu dvostruki standardi za zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva", objašnjava on svoj stav.

Litvanija, dodaje, podržava evropsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. "Pitanja koja se odnose na poglavlje 31, koje je vezano za spoljnu i odbrambenu politiku, važna su za procenu njene strateške orijentacije", navodi on.

Na pitanje može li Srbija da zadrži dobre odnose sa Rusijom i da napreduje ka EU, Linkevičijus kaže da se od Srbije ne traži da napusti svoje tradicionalno bliske odnose sa Rusijom.

"Međutim, kada se suočimo s kršenjem međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta druge zemlje, moramo da ostanemo čvrsti i ujedinjeni. Imajući u vidu aspiracije Srbije za članstvo u EU i rusku agresiju u našem susedstvu, neke akcije i izjave Srbije, poput izvođenja vojnih vežbi sa Rusijom, šalju dvosmislene poruke državama članicama EU", rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić tražio je vremenski okvir za prijem Srbije u EU, podsećaju "Novosti", a litvanski ministar tim povodom kaže:

"Proširenje se zasniva na zaslugama svake zemlje, a ne na kalendaru. Mogućnost da se ubrzaju integracije u potpunosti je u rukama srpskih vlasti. Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa s Kosovom imaju važnu ulogu", kaže Linkevičijus.

Inače, "Novosti" su objavile ranije još jedan tekst u kom se navodi daće EU od jeseni jače "pritisnuti" Srbiju, a pogotovo kada je reč o odnosima sa Rusijom. U tom stavu prednjače upravo one zemlje koje imaju problem s ruskim mešanjem u ukrajinsku krizu, među kojima je i Litvanija.

I u tom tekstu se navodi da će EU morati da nađe put kako da odvoji Srbiju od uticaja Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: