"Rat" statusima, Vlada mora da preseče oko centra u Nišu

Vlada Srbije uskoro će raspravljati o Rusko-srpskom humanitarnom centru i statusu njegovih pripadnika. Ivica Dačić: Imunitet je dobio i Međunarodni crveni krst

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

08:34

Tanjug, Dimitrije Nikoliæ

"Zaista više nije normalno, niti mi je jasno zašto se bune protiv davanja imuniteta za ruske humanitarce u niškom Centru", kaže za "Novosti" prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić. On najavljuje da će se pitanje statusa službenika u Rusko-srpskom humanitarnom centru uskoro naći na dnevnom redu Vlade.

Prema saznanjima "Novosti", o toj temi narednih dana biće održane i konsultacije članova ministarskog tima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pitanje statusa za osoblje RSHC u Nišu aktuelizovano je posle izjave direktora evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks Fabrisa Leđerija, da će oficir za vezu ove organizacije u Beogradu imati diplomatski imunitet. Ovu informaciju Dačić potvrđuje, uz objašnjenje da je reč o uobičajenoj praksi i da tu vrstu privilegija imaju, između ostalih, i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama "Novosti", Fronteks je ranije tražio diplomatski status za sve svoje službenike koji bi na teritoriji Srbije mogli da se uključe u kontrolu granica zbog migrantske krize. Za Fronteks je ključno bilo da njihovi graničari mogu da ulaze u Srbiju bez vize i da uživaju pun imunitet. Taj zahtev Brisela, koji je Beograd tada odbio, protumačen je delom i kao odgovor na mogućnost da ruski spasioci dobiju imunitet.

Iako se pitanje statusa za predstavnike određenih stranih i međunarodnih organizacija uglavnom rešava po ustaljenoj diplomatskoj praksi, ono je u Srbiji podignuto na nivo prvorazrednog političkog pitanja zbog protivljenja zapadnih zemalja da se diplomatski imunitet dodeli zaposlenima u Centru u Nišu. Najglasnija u tom je u poslednje vreme američka ambasada, čiji su predstavnici obišli RSHC u Nišu, posle čega su poručili da ne vide razlog zašto bi ruski spasioci dobili poseban status.

Pitanje privilegija za osoblje Centra u Nišu čeka na rešenje već tri godine, od kada je sa ruskom stranom dogovoren predlog sporazuma koji bi to regulisao. Taj predlog podrazumeva imunitet, nepovredivost dokumenata i prepiske i zaštićenost privatnog stana na isti način kao prostorije misije. Ako bi dobili traženi status, zaposleni u Centru ne bi imali obavezu da svedoče pred domaćim sudovima i bili bi oslobođeni poreza, taksa i carina na stvari za ličnu upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: