Netanjahu u Budimpešti, biće reči i o Sorošu

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da je Mađarska možda počinila "zločine" protiv Jevreja u 20. veku.

Izvor: B92

Utorak, 18.07.2017.

13:52

Netanjahu u Budimpešti, biće reči i o Sorošu
Tanjug-AP

Orban je zatim dodao da Mađarska nikada više neće tolerisati antisemitizam.

Netanijahu je rekao da ga je Orban "ponovo uverio" nedvosmislenim rečima da će Mađarska vlada stajati uz jevrejski narod, ocenivši te reči kao "važne", preneo je Rojters.

Netanijahu je u mađarsku prestonicu doputovao u ponedeljak, u prvu posetu jednog izraelskog premijera Mađarskoj od 1989. godine, preneo je AP. On će se sutra sresti sa liderima drugih centralnoevropskih zemalja u okviru Višegradske grupe - Poljske, Češke Republike i Slovačke.

Međutim, njegov susret koji je najavljen za sredu tokom dana sa liderima jevrejske zajednice u Mađarskoj možda će biti najškakljiviji, ocenjuje američka agencija.

Andraš Hajsler, predsednik Saveza zajednica mađarskih Jevreja, rekao je za AP da je nedavno zatražio od izraelske vlade da objasni toj grupi zašto je Izrael promenio stav o Orbanovoj kampanji protiv Soroša, koga Orban velikim delom krivi za evropsku migrantsku krizu.

Iako je ta kampanja zvanično okončana u subotu, mnogi bilbordi sa fotografijom nasmejanog Soroša i natpisom "Ne dopustimo da se Soroš poslednji smeje" i dalje se mogu videti u Budimpešti, navodi američka agencija.

Izraelski ambasador u Mađarskoj je 8. jula pozvao na okončanje kampanje protiv Soroša, koji je preživeo holokaust, ali je dan kasnije izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo "objašnjenje" u kojem navodi da žali zbog izraza antisemitizma, ali da ne želi da "delegitimiše kritike" prema Sorošu, optuživši ga za stalno podrivanje izraelske vlade.

Soroš, inače, podržava grupe koje vlada Izraela vidi kao nepravedno oštre prema jevrejskoj državi ili, pak, koje su naklonjene palestinskim stavovima, navodi AP.

Hajsler je rekao da je Jevreje u Madjarskoj obrazloženje izraelskog ministarstva iznenadilo i razičaralo, te da jevrejska zajednica u toj zemlji ima utisak da je "ostavljena na cedilu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: