Neizvestan sastanak kod Ivanova, "bez Albanaca i Zaeva"

Sastanak na koji je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao lidere političkih stranaka posle izbijanja nemira u parlamentu još je neizvestan.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.04.2017.

12:14

Neizvestan sastanak kod Ivanova,
Foto: Tanjug, AP

Učešće je do sada potvrdio samo lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Lideri SDSM i nove parlamentarne većine u Sobranju Makedonije nemaju nameru da prisustvuju liderskom sastanku koji je Ivanov sazvao za danas, objavio je portal Plus info.

Taj sajt, koji je ranije javno podržao delovanje parlamentarne većine, navodi da je informacija nezvanična, ali da do sada nijedna politička partija iz parlamentarne većine nije ni potvrdila ni negirala da će prisustvovati sastanku.

"Skoro je izvesno da se Zoran Zaev neće pojaviti na liderskom sastanku koji je sazvao predsednik Đorđe Ivanov", javila je agencija Makfaks, pozivajući se na partijske izvore.

Kako je prenela agencija Makfaks, rukovodstvo SDSM je najavilo sastanak na kojem će odlučiti koji će biti njihovi sledeći koraci.

Jedini političar koji je do sada podržao inicijativu predsednika Ivanova je lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je u obraćanju noćas u četiri sata posle ponoći pozvao na smirivanje situacije i kao krivca za nerede u parlamentu označio SDSM Zorana Zaeva.

Izvesno je, kako se navodi, da na sastanku kod Ivanova neće biti ni predstavnici Saveza Albanaca, nakon napada na njihovog poslanika Zijadina Selu.

Iz kabineta Ivanova još nije saopšteno kada će se najavljeni sastanak održati.

Do sada ni iz kabineta Ivanova nema informacija o terminu eventualnog sastanka lidera parlamentarnih političkih stranaka.

U neredima koji su izbili kada su u makedonski parlament upale pristalice VMRO DPMNE povređeno je više od 100 osoba.

Među njima su lider SDSM i kandidat parlamentarne većine za premijera Zoran Zaev, više funkcionera te stranke, među kojima i zamenica predsednika Radmila Šekerinska, Hari Lokvenec, Oliver Spasovski, Damjan Mančevski, kao i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela, koji je prebačen u privatnu kliniku.

Prema navodima policije, ispred Sobranja i dalje ima demonstranata i pojačano je policijsko prisustvo.

Manja grupa demonstranata u organizaciji Građanske incijative "Za zajedničku Makedoniju", koja je protiv izbora predsednika parlamenta i nove vlade, postavila je noćas ispred Sobranja šatore i najavila da će tu ostati "koliko je potrebno".

Neredi su počeli juče oko 19.00 sati, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u parlament, pošto je parlamentarna većina koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance proglasila Talata Džaferija za predsednika Sobranja, uz protivljenje poslanika VMRO DPMNE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: