"Hruščov dao Krim Kijevu, Krim nikad nije bio ukrajinski"

Američki politikolog Zbignjev Bžežinski kaže da se Krim može podeliti između Ukrajinaca, krimskih Tatara i Rusa, prenosi "Sputnjik".

Izvor: B92

Subota, 15.04.2017.

14:52

Thinkstock

On je naglasio da poluostrvo "nikad nije bilo ukrajinsko“.

Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost podsetio je kako je Nikita Hruščov predao poluostrvo Ukrajini za vreme SSSR-a i naveo da su jedan od odlučujućih faktora na Krimu uvek bili Rusi i ruska vojska, piše Zn.ua.

Ukrajina, po njegovim rečima, takođe ima "svoje elemente“ na Krimu.

"Postoji i treći element koji su zaboravili, ali koji je veoma važan — to su krimski Tatari. Oni su važan lokalni element“, rekao je Bžežinski, nanevši da je kompromis moguć uzimajući u obzir navedene faktore: ukrajinski, krimsko-tatarski i ruski.

"Ne radi se o potpunoj predaji Krima Ukrajini, kao što ne može biti govora o povratku Krima u celinu Rusije. Mislim da se vremenom može nekako postići određeno političko rešenje po kojem bi Krim bio ne neki način vraćen na bazi priznanja i uz uzimanje u obzir postojanja ova tri faktora“, smatra politikolog.

Međutim, sada ovaj scenario, smatra Bžežinski, nije realno ostvariti, ali u budućnosti to će biti jedino moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: