EU Belorusiji još godinu dana produžila embargo na oružje

Evropska unija produžila je za godinu dana sankcije Belorusiji, uključujući i embargo na oružje i mere protiv ličnosti povezane sa nestankom opozicionara.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

00:33

EU Belorusiji još godinu dana produžila embargo na oružje
Foto: Thinkstock

Pojedinačne mere odnose se na četiri osobe "povezane sa nerasvetljenim nestancima dve opozicione političke ličnosti, jednog poslovnog čoveka i jednog novinara 1999. i 2000", navodi se u saopštenju Saveta EU.

EU je prvi put uvela sankcije Belorusiji 2004. kao reakciju na nerasvetljeni nestanak četiri osobe. EU je posle toga usvojila dodatne mere protiv osoba umešanih u kršenja medjunarodnih izbornih normi, ljudskih prava, kao i u represiju civilnog drujštva i opozicije. Embargo na oružje uveden je 2011.

U februaru 2016. posle niza znakova otvaranja vlade beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, Savet EU je ukinuo sankcije protiv 170 osoba i tri kompanije, ali je zadržao embargo na naoružanje i sankcije za četiri osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: