NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2000.

22:50

Default images
Predstavnici Demokratske opozicije Srbije i Koalicije "Lista za Sandzak dr Sulejman Ugljanin" optuzili su vladajucu koalicija da je na samo jednom birackom mestu u Novom Pazaru "pokrala 2.000 kosovskih glasova". "Na birackom mestu broj 50 Izborne jedinice 24 - Prokuplje, gde je u spisak upisano 2.177 raseljenih lica sa Kosova, do 20 casova je glasalo svega 138 gradjana, a clanovi birackog odbora su pod strazom novopazarske milicije po isteku roka jos sat vremena popunjavali preostale listice", navode predstavnici opozicije. Koordinator DOS Mirko Popovac, predsednik Opstinskog odbora Demokratske stranke Filip Mladenovic i aktivista "Liste za Sandzak" Esad Lotinac izjavili su da ce "nekoliko svedoka koji su bili ocevici kradje potpisati zajednicku izjavu i uloziti prigovor Opstinskoj izbornoj komisiji", prenosi Beta.

Predstavnici Srpskog pokreta obnove u izbornoj komisiji pozarevacke izborne jedinice izjavili su da su na jednom birackom mestu u Kostolcu otkrili 16 listica za predsednicke izbore bez vodenog ziga. Ruzica Lekic i Dijana Gajic, predstavnici SPO-a, rekli su agenciji Beta da su ti listici pronadjeni u torbi predsednika birackog odbora Mirceta Dimitrova. Portparol "Liste za Sandzak dr Sulejman Ugljanin" Esad Dzudzevic izjavio je veceras Beti da je odziv biraca u sandzackim opstinama veoma visok, i kao primer naveo opstinu Tutin u kojoj je, prema njegovim recima, do 17 casova glasalo oko 95 odsto biraca.

Predstavnica vojvodjanske kancelarije CeSID-a Soraja Sokovic ocenila je da je na izbornim mestima u vecini gradova u Vojvodini povredjena tajnost glasanja. Sokoviceva je agenciji Beta kazala da se na mnogim birackim mestima u Vojvodini "glasalo javno" jer je na tim mestima bilo manje paravana nego sto je bilo potrebno da gradjani nesmetano glasaju. Sokoviceva je dodala da je ucestala pojava na birackim mestima bilo i nepostojanje resenja o birackom odboru. U nekoliko mesta na biralistima je bila okacena slika jugoslovenskog predsednika i kandidata levice Slobodana Milosevica, a u Beceju je jedan od clanova izborne komisije setao po birackim mestima i clanovima birackih odbora iz Demokratske opozicije Srbije unistavao njihovu evidenciju o izlaznosti na glasanje, saznao je CeSID. U Beceju je na jednom birackom mestu primeceno i konzumiranje alkohola, dodala je Soraja Sokovic. Ona je kazala da su neka biracka mesta otvorena posle 8.30, a na jednom mestu je glasacu dozvoljeno da se identifikuje mesecnom karticom za autobus. U Novom Sadu na jednom birackom mestu u kutiji nije bilo kontrolnog listica, sto je osnov za ponistenje izbora na tom mestu. Posmatraci CeSID-a u Vojvodini nisu imali nikakvih problema, navela je ona.

Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova (SPOT) Momcilo Trajkovic optuzio je vladajuce stranke iz Srbije da su onemogucile predstavnicima Demokratske opozicije Srbije da vrse kontrolu glasanja. Istovremeno, UNMIK je veceras saopstio da je na jugoslovenskim izborima koji su odrzani i na Kosovu glasalo tacno 44.167 biraca, ukljucujuci i osam Albanaca, koji su glasali u Pristini.

Koordinator Izbornog staba Demokratske opozicije Srbije za kontrolu izbora u Crnoj Gori Goran Vesic saopstio je veceras da je jedan naoruzani vojni policajac usao na biracko mesto Bistrica u Bijelom Polju. Prema Vesicevim recima, taj vojni policajac je "pretio citavom birackom odboru".

Sef delegacije posmatraca ruske Drzavne Dume na izborima u SRJ Konstantin Kosacov izjavio je veceras da se izbori u Jugoslaviji "odvijaju normalno" i da "nema ozbiljnih kresenja" izbornih propisa, ali nije zeleo da pruzi definitivnu ocenu toka izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: