Saveznik okreće leđa Merkelovoj: Gabrijel bi za kancelara?

Zigmar Gabrijel, nemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Nemačke, koja je članica vladajuće koalicije, biće kandidat svoje partije za kancelara.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

13:11

Saveznik okreće leđa Merkelovoj: Gabrijel bi za kancelara?
Getty Images

Po listu Bild, Gabrijel, koji je i ministar ekonomije, odlučio je da na parlamentarnim izborima naredne jeseni bude kandidat SPD za kancelara i protivkandidat sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel, mada je ona najavila da će pokušati da osvoji i četvrti mandat.

Pozivajući se na neimenovane stranačke izvore, list piše da je Gabrijel prelomio da bude protivkandidat liderki Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Merkelovoj posle internih stranačkih konsultacija i na nagovor bivšeg kancelara, socijaldemokrate Gerharda Šredera.

U Diseldorfu bi danas iza zatvorenih vrata trebalo da se sastane rukovodstvo socijaldemokrata, ali bi konačna odluka o kandidatu trebalo da bude saopštena tek 29. januara u Berlinu, piše Bild.

Angela Merkel potvrdila je 20. novembra prošle godine da će se na septembarskim opštim izborima kadidovati za četvrti mandat na čelu vlade.

Kao socijaldemokratski kandidati za kancelara, dosad su pominjani i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: