Temperatura sve niža, migrantima sve teže, došli i Kubanci

Posle prošlonedeljnih incidenata među migrantima mere bezbednosti oko autobuske i železničke stanice, uprkos najavama ministra, nisu pojačane.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

16:09

Temperatura sve niža, migrantima sve teže, došli i Kubanci

U to se uverila naša ekipa. Takođe, beogradska prihvatilišta su puna pa se oni koji izraze nameru za azli upućuju u druge krajeve Srbije. Temperatura je sve niža a život migranata sve teži.

Temperature noću sve su bliže nuli i zamislite da po takvom vremenu morate da jedete i spavate na klupi u parku, Takva je situacija sa oko 1000 migranata u parkovima oko autobuske stanice. Uglavnom su iz Avganistana i Pakistana pa zato i ne čudi što su nervozni i sve češće se međusobno sukobljavaju. Ipak, u policiji koja ih obezbeđuje nezvanično saznajemo da nemaju mnogo posla osim što razdvajaju grupe mogranata koje se potuku. B92 u policiji ponovo nije uspela da sazna kakva je situacija, koliko tačno ima migranata te koliko policajci rade i kakve su to povećane mere bezbednosti koje je prošle nedelje najavio ministar Stefanović.

"Kampovi su puni i nema mesta. A i da ima ne bh išao jer mislim da ce nas odatle policija odvesti do Preševa i onda nazad do Makedonije i Grčke što me praktično vraća na pocetak puta. Hladno nam je i nemamo toplu garderobu. Moji prijatelji i ja ostajemo ovde dok se granice ne otvore", kaže Hamza iz AVganistana.

U Hamzaijevu tvrdnju uveravamo se i u prihvatnom centru u Krnjači. Svih 1100 kapaciteta je popunjeno uglavnom Avganistancima i Pakistancima. A verovali ili ne ima i onih kojima Srbija jeste obećana zemlja.

Došla je i jedna porodica sa Kube. Od sinoć su u Srbiji i izrazili su nameru za azil. Na aerodromu ih je srela ova Beograđanka i pošto su došli gotovo bez stvari donela im svoje.

"Štedeli smo novac pola godine i došli u Evropu jer želimo bolju budućnost za porodicu. Na internetu smo videli da nam za Srbiju ne trebaju vize i tako smo odlučili da dođemo ovde. Ja sam u Havani radila kao učiteljica, moj brat na građevini. Nadamo se da ćemo negde naći posao", navodi Nina Rios sa Kube.

Pošto mesta u Krnjači nema, posle lekarskog pregleda poslati su u prihvatilište u Dimitrovgradu. To će biti prva stanica ka boljem životu kome se nadaju. Za to vreme, istu nadu gaji i jedna avganistanska porodica. U kampu su 3 meseca što je bilo dovoljno da njihova deca nauče i srpski jezik

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: