Skupština Kosova u petak glasa o vrednostima OVK

Skupština Kosova je zbog nedostatka kvoruma završila je zasedanje bez glasanja o rezoluciji o vrednostima Oslobodilačke vojske Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

23:02

Default images

Nastavak je zakazan za sutra.

Više od deset sati je trajala oštra rasprava, posebno između poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, a bilo je i prekida sednice, te je predsednik Skupštine Kadri Veselji izjavio da čini sve što je u njegovoj moći da ne dođe do eskalacije situacije.

"Vi ste u Skupštinu uveli termin 'kriminalac'. Kako god da bude, neka znaju svi i vaše porodice, da vi sami prizivate nesreću. (...) Ja ću pokušati da vas sačuvam od nesreće. Ne bih voleo da pozovem obezbeđenje. Ovo je izuzetno teška situacija", rekao je Veselji poslanicima Skupštine, posebno iz Samoopredeljenja.

U predlogu rezolucije koja nije dobila podršku Samoopredeljenja, navedeno je da je "oslobodilačka borba Kosova predvođena OVK, imala za cilj slobodu i nezavisnost naroda Kosova", da je imala odbrambeni i oslobodilački karakter, i da je vođena u skladu s najvišim standardima ratovanja.

Navedeno je i da je to bila borba isključivo protiv vojnih, policijskih snaga i administracije Srbije na Kosovu.

"Pripadnici OVK svojim žrtvovanjem i angažovanjem u oslobodilačkoj borbi Kosova su bili odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova i u tom smislu imaju i treba da imaju zasluženu institucionalnu podršku u skladu sa Ustavom i zakonima", piše u predloženom tekstu rezolucije.

U rezoluciji se pominje i suđenje za slučaj Drenica.

Skupština Kosova će sutra, u petak, u nastavku vanredne sednice glasati o predlogu te rezolucije protiv koje se već izjasnio šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: