Protest u Zvečanu, traže povlačenje Zakona o Trepči

S protesta koji je danas održan u Rudaru kod Zvečana zatraženo je da bude povučen Zakon o Trepči.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2016.

14:55

Default images

Upozoreno je i da otimanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji može ugroziti etničku strukturu u srpskim sredinama u pokrajini.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na skupu da je Vlada Republike Srbije apsolutno protiv ovog zakona kojim se predviđa ozakonjenje otimanja srpske imovine.

"Ovim nakaradnim zakonom se predvida da naša srpska kompanija Trepča postane preduzeće prištinske vlade i da se uzurpira cela imovina Trepče. Ovde se ne radi samo o Trepči, ovde je reč o celokupnoj srpskoj imovini čija je vrednost preko 200 milijardi evra a koju Priština hoće da otme”, rekao je on.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM je naglasio da je najveći, krajnji cilj Prištine da se otimanjem srpske imovine trajno ugrozi etnička struktura u srpskim sredinama i da se na to ne može pristati.

"A ponajmanje prihvatamo takvu jednostranu odluku Prištine. Zato apelujemo na Prištinu, apelujemo na zdrav razum i svih onih oji mogu da utiču na Prištinu, da se danas iz skupštinske procedure povuče ovaj predlog zakona”, rekao je Petković.

Petković je u ime Vlade Republike Srbije uputio poruku mira i poziv da se zajedno gradi budućnost.

“Ali ako Priština neće našu ispruženu ruku, neka dobro zna, kao što ovde iza mene, na najvišoj tački se nalazi srpska zastava koja se vijori na zvečanskoj tvrdavi tako će se vijoriti dok je Srbije i srpskog naroda na Trepčinom dimnjaku”, rekao je Petković.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić izjavio je da Zakon o Trepči vodi ka potpunom gašenju Trepče na severu Kosova.

Bili smo otvoreni i jasni, hteli smo dogovor, ali poverenje se ne gradi na ovaj način – ovako se ponižava, ne mi kao predstavnici srpskog naroda, nego ceo narod”, rekao je Marić.

"Pozivamo ih još jednom, pozivamo skupštinu i predlagače, da se Zakon o Trepči povuče, da se o ovom pitanju razgovara a ne da ulazimo u nove sukobe. Svi treba da razmišljamo o budućnosti, studenti koji su se okupili na protestu, čekaju radna mesta, očekuju ekonomski prosperitet”, rekao je on.

Političkim odlukama se ne gradi ekonomski prosperitet, istakao je Marić i još jednom pozvao na razgovor i dogovor a ne na preglasavanje.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić obraćajući se okupljenima istakao je da Trepča ne znači samo 3.000 radnih mesta i izvor za život 3.000 porodica, već da je Trepča mnogo više za sve Srbe na KiM.

"Trepča ne sme da postane matrica - da ostanemo bez ičega. Trepča je nešto oko čega svi treba da se složimo. Trepča treba da bude tema o otvaranju novih radnih mesta a ne tema za trvenje sa bilo kim”, rekao je Kostić.

Srbi sa severa Kosova blokirali su danas na dva sata magistralni put Priština - Raška u Rudaru, kod Zvečana, u znak protesta zbog Zakona o Trepči.

Veliki broj Srba iz sve četiri opštine sa severa Kosova opkupio se na putu kod Krsta u Rudaru kako bi izrazili protivljenje spornom zakonu o Trepči.

U Rudaru je bio prisutan veliki broj građana koji su stojali na kiši, a koji su stigli iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, javio je izveštač Tanjuga.

Na mestu zbivanja su bili i pripadnici kosovske policije koji su pokušavali da koliko-toliko regulišu saobraćaj.

Srbi su na današnji protest došli organizovano iz ove četiri opštine pa se pored automobila mogu videti i autobusi.

Okupljeni su nosili državne i zastave Trepče.

Na protestu su i radnici Trepče koji tri dana unazad organizuju ova okupljanja, a sa građanima su i politički predstavnici Srba sa KiM.

Na skupu je govorio i direktor Trepče, predstavnici radnika i pojedinih lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: