"Neće biti rata u BiH, urazumiće se Banjaluka"

Presedavajući Predsedništva BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da u BiH neće biti rata i da niko neće uništiti Republiku Srpsku.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

16:04

Foto: Tanjug, arhiva

"Mi ćemo čuvati ovu zemlju i Dejtonski mirovni sporazum i sve građane, i Srbe i Hrvate i Bošnjake. Nikakvih ratova biti neće, jer će se urazumiti oni u Banjaluci", rekao je on novinarima sinoć u Brčkom, gde je prisustvovao na predizbornom skupu SDA, prenela je Fena.

On je dodao da nikome u BiH rat nije potreban i da se ratovi počnu kada jedan narod dovedete u poziciju da neke stvari više ne može da trpi, a u toj poziciji niko nije u BiH.

"Ponajteže je Bošnjacima povratnicima u RS. Da Srbi u BiH krenu u rat da bi otcepili nešto čime vladaju suvereno, o tome nema govora niti će ljudi krenuti u tom smeru", rekao je Izetbegović.

U Republici Srpskoj se danas održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Ustavni sud BiH je 17. septembra zabranio održavanje referenduma, ali su vlasti ovog bh. entiteta odlučile da ga sprovedu i pored zabrane.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku doneo na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: