Koje obaveze Srbija ima prema zatvorenicima iz Gvantanama?

Dvojica islamističkih ekstremista koji su iz zatvora Gvantanamo prebačeni u Srbiju biće pod stalnim nadzorom.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2016.

20:27

Koje obaveze Srbija ima prema zatvorenicima iz Gvantanama?
screenshot

Ipak o obavezama naše zemlje u tom slučaju i dalje se malo zna.

Od 40 zemalja koje su prihvatile da se kod njih smeštaju zatvorenici iz Gvantanama, Mansur Ahmed Saad el Dafi i Omar Hamzajevič Abdulajev, prebačeni su u Srbiju. Iako su zatvoreni zbog povezanosti sa Al Kaidom, posle 14 godina indoktrinacije u Američkom zatvoru, ne bi trebalo da predstavljaju bezbednosni problem.

Premijer Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić rekao je da će strani državljani koji su bili optuženi za terorističke aktivnosti biti pod stalnim nadzorom.

Novinar Blica, Vuk Cvijić imao je dosta muke da dođe do bilo kakvih zvaničnih informacija o dvojici novih stanovnika Srbije. U njihovom dolasku ne vidi ništa sporno, a kako kaže Srbija je obavezna da im obezbedi smeštaj, hranu i učenje jezika.

“Ono što je možda trebalo da bude malo drugačije, to je transparentnost, ne naravno, to nije ni u jednoj drugoj zemlji otkriveno gde se oni kriju, ali koji su uslovi, ko je zadužen za njih. Biće polako integrisani, polako će se uključiti u društvo, učiće srpski jezik, biće pod nadzorom stalno zbog opasnosti od terorističkih grupa da ne pokušaju da dođu do njih“, kaže Cvijić.

Cvijić dodaje da je naša država dužna da im obezbedi smeštaj u sledeće dve godine, ali da ukoliko budu želeli El Dafi i Abdulajev mogu da ostanu i duže. Tokom dve godine neće moći da napuštaju Srbiju, a ne mogu da kontaktiraju ni sa svojim porodicama. Takođe mogu i da se zaposle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: