Lajčak: Proces proširenja će nam biti glavni prioritet

Slovačka je jedina od tri članice EU, predsedavajuće ove i naredne godine, kojoj je proširenje glavni priroritet, kaže šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

08:08

Lajčak: Proces proširenja će nam biti glavni prioritet
Foto: Thinkstock

Kako kaže, u tom procesu biće pošten i nepristrasan posrednik za sve zemlje na tom putu.

On je tim rečima odgovorio na pitanje Tanjuga kakav će biti odnos Slovačke kao predsedavajućeg prema procesu proširenja, a posebno kada je reč o Srbiji, imajući u vidu Bregzit i šta će preduzeti kako bi se omogućilo otvaranje Poglavlja 23 i drugih.

Slovačka od Holandije preuzima predsedavanje Unijom, a na kraju godine predaće ga Malti, a Lajčak je juče predstavio prioritete predsedavanja.

"Kada je reč o procesu proširenja naš cilj je da očuvamo kredibilitet te politike i zato smo je postavili za jedan od naša četiri prioriteta. Nadamo se da će tokom našeg predsedavanja biti moguće ostvariti konkretan napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana i Turske", rekao je Lajčak.

Lajčak naglašava da taj napredak pre svega zavisi od napora samih zemalja koje pretenduju na članstvo u EU.

"Slovačka će, kao predsedavajuća EU, biti pošten i nepristrasan posrednik u tom procesu. Zemlje aspiranti i kandidati su u različitim fazama procesa integracija. Naš pristup i način na koji ćemo im pomagati će se razlikovati u skladu sa tim", dodao je Lajčak.

Svaka zemlja u procesu pridruživanja odlično zna šta treba da uradi i postigne kako bi napredovala na tom putu, istakao je šef slovačke diplomatije.

"Stvarni, opipljiv napredak i ispunjavanje obaveza je najbolji način da dokažu svoju opredeljenost. To, takođe, doprinosi da se otkloni i najmanja senka skepticizma u Uniji i da se zemlje-članice uvere da treba uspešnog kandidata da dovedu u narednu fazu procesa integracija", zaključio je Lajčak.

Slovačka će nastojati da tokom predsedavanja Evropske unije, koje na šest meseci preuzima 1. jula, bude moderator koji kao reka Dunav spaja celu Evropu. Ipak, neće se plašiti da otvoreno kaže da izvesne evropske politike nemaju podršku građana Evrope, kazao je slovački premijer Robert Fico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: