HDZ déjà vu: Surogat premijer i ražanj - a zec još u šumi

HDZ je za novog mandatara odredio Zdravka Marića, ozbiljnog i stručnog čoveka koji ipak ima isti problem legitimiteta kao i Tihomir Orešković, piše “Jutarnji”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

20:17

HDZ déjà vu: Surogat premijer i ražanj - a zec još u šumi
Foto: GettyImages

Kako navode, iz eksperimenta s Oreškovićem u HDZ, čini se, ništa nisu naučili.

“Pre nego što su aktuelnog premijera izvukli kao svog zeca iz šešira, stranački šefovi jedva da su ga poznavali. Legenda kaže da su mu dali tri sata za odluku hoće li iz sveta biznisa preći u visoku politiku, da upravlja državom”, piše zagrebački portal.

Osim toga, ističu da je Orešković bio samo prelazno rešenje za formiranje vlade i “surogat premijer” kako bi Mostom blokirani Tomislav Karamarko ipak mogao da uđe u Banske dvore.

Pored toga, odluku da će sadašnji ministar finansija biti kandidat za novog HDZ je doneo na telefonskoj sednici.

“Valjda po logici - ako Vlada može prodavati državnu imovinu, a da se ne pogleda u oči, zašto i HDZ ne bi telefonski odabrao čoveka za najuticajniju funkciju u državi”, navodi “Jutarnji”.

Takođe, na isti telefonski način odluka je saopštena Mariću – nazvala ga je sekretarica Hrvatske demokratske zajednice i rekla mu da će biti novi premijer.

Ističu i da su sve to uradili a da dosadašnjeg premijera nisu smenili, “dakle – spremaju ražanj za zeca koji je još u šumi”.

“Ministar Marić ozbiljan je i stručan čovek, ali gurati ga u ulogu premijera, to se čini déjà vu, po HDZ-ovim tvrdnjama, već propalog scenarija. Njegova je prednost pred premijerom Oreškovićem u boljem poznavanju Hrvatske. Ali, on takođe nije bio na izborima i nema tu vrstu legitimiteta. Nestranački je čovek, što znači da će iza njega stajati - u najboljem slučaju - nečija tuđa stranka. A takva konstelacija može voditi s Oreškovićem već viđenom sukobu nadležnosti. Vrlo je izvesno da će ga HDZ-ovi moćnici pokušati da ga drže na kratkom lancu. Bez obzira što takvi obično pucaju”, piše “Jutarnji”.

Osim toga, navodi se da HDZ još nema 76 glasova za opoziv sadašnjeg premijera Oreškovića i rušenje njegove Vlade – a bez toga nema ni stvaranja nove parlamentarne većine, ni novog mandatara, ni novog kabineta.

“Kako stvari sada stoje, Marić je više mamac, sredstvo koje se pokušava upotrebiti za rušenje Oreškovića nego kandidat za premijera”, zaključuje zagrebački portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: