Putin na Svetoj gori na mestu vizantijskih careva VIDEO

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj, doputovao je na Svetu Goru povodom proslave hiljadugodišnjeg ruskog prisustva na Atosu.

Izvor: Beta, Sputnjik

Subota, 28.05.2016.

13:51

Putin na Svetoj gori na mestu vizantijskih careva VIDEO
Foto: Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u Kareji prisustvovao svečanoj liturgiji u njegovu čast.

Putina je u Kareji dočekalo oko 20 igumana manastira i 20 predstavnika monaha, kao i predstavnik vaseljenskog patrijarha pod čijom je Sveta Gora jurisdikcijom.

U kratkom obraćanju Putin je zahvalio Carigradskoj patrijaršiji i grčkoj Crkvi na njihovoj ulozi u jačanju odnosa Grčke i Rusije.

"Ovde na Svetoj Gori, urađen je veliki i važan posao na moralnim vrednostima", rekao je Putin, kome je ovo druga poseta Svetoj Gori.

Mediji prenose da je u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Putin bio smešten u nekoj vrsti stolice ili prestola, koji je do sada bio rezervisan samo za vizantijske careve.

Ruski predsednik je posle liturgije razgovarao s predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Putin će posetiti i ruski manastir Svetog Pantelejmona, gde živi oko 70 ruskih, ukrajinskih i drugih pravoslavnih monaha. U manastiru će prisustvovati proslavi 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Svetoj Gori.

Na Svetu Goru u petak je doputovao i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril.

Tokom posete Putina, na Svetoj Gori su uvedene jake mere bezbednosti, a pored velike pratnje ruskog predsednika, bili su prisutni i brojni grčki policajci, pripadnici obalske straže, ronioci i snajperisti. Posete hodočasnika ruskom manastiru otkazene su pre dve sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: