Vojska Srbije na vežbi "Morava 2016"

Pripadnici Vojske Srbije, na više lokacija izvode gađanja, obuku i aktivnosti u okviru komandno-taktičke vežbe "Morava 2016", saopštilo je Ministarstvo odbrane

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

22:46

Vojska Srbije na vežbi
foto: Ministarstvo odbrane

Jedinice Prve brigade kopnene vojske vrše taktička uvežbavanja u Bačkoj Topoli, Somboru i Senti sa težištem na oklopnim jedinicama, dok pripadnici Rečne flotile na Tisi kod Titela rešavaju zadatke zaštite plovnih jedinica i protivminskog pretraživanja reke.

Pripadnici Specijalne brigade realizuju stacionarna logorovanja u Deliblatskoj peščari i na Jasenovim vodama kod Niša, "tokom kojih će biti proverene osposobljenost komandi za planiranje i komandovanje u operacijama i gotovost i obučenost snaga za hitno reagovanje".

Maršem i premeštanjem na rezervne vatrene i radarske položaje, jedinice iz sastava 250. raketne brigade ; su zauzele raspored koji im omogućava praćenje situacije u vazdušnom prostru i uspešnu protivvazduhoplovnu odbranu.

Jedinice za podršku iz sastava 98. i 204. vazduhoplovne brigade su izvršile obezbeđenje alternativnih aerodroma i spremne su za prihvat helikopterskih jedinica koje učestvuju na vežbi, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je počela i obuka rezervnog sastava kao i da je deo jedinica obišao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Velika komandno-taktička vežba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016" je juče počela na osnovu naređenja predsednika Srbije i odobrenja ministra odbrane.

Tom najvećom vežbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Tokom višednevnih aktivnosti proveravaće se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: