Savet Evrope državama: Ne ućutkujte medije

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je 47 članica Saveta da učine sve da zakoni ne dovedu do autocenzure medija i ne oslabe javnu debatu.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

17:19

Default images
Foto: Thinkstock

"Svedoci smo zabrinjavajućih trendova da pojedine vlade zloupotrebljavaju sudske procese o kleveti u političke svrhe, da arbitrarna primena zakona o zaštiti od klevete dovodi do hapšenja novinara i pokušaja da se unazade zakonodavne reforme koje dekriminalizuju klevetu", rekao je Jagland.

On je podsetio na svoj Izveštaj o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi 2016. godine.

On je dodao da je od ključne važnosti za demokratiju da mediji rade svoj posao i da kritički analizraju vlasti, ali i da u obavljanju dužnosti čuvara istine u potpunosti uživaju sva prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok zakoni o zaštiti od klevete i njihova primena ne smeju imati negativne posledice po slobodu izražavanja.

"Kada se prave nacrti zakona ili kada se oni menjaju, vlade bi morale da uzmu u obzir da je Evropski sud za ljudska prava istakao da su zatvorske kazne kompatibilne sa Konvencijom samo u izuzetnim slučajevima, onda kada se krše druga osnovna prava, na primer u slučaju govora mržnje ili podsticanja na nasilje. Takođe je ključno da su sankcije za klevetu propisane građanskim pravom, proporcionalne i da ne mogu biti zloupotrebljene za ućutkivanje medija", istakao je Jagland.

Kleveta je postepeno dekriminalizovana u većini evropskih država, a u onima u kojima se i dalje smatra krivičnim delom, sankcije se retko primenjuju.

Poslednjih godina primećen je značajan porast broja sudskih procesa, uz previsoke naknade za štetu, često veće od novčanih kazni predviđenih krivičnim zakonom.

U okviru smernica za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara i ostalih medijskih učesnika, usvojenih početkom ove godine, Komitet ministara Saveta Evrope zatražio je od država članica da preispitaju svoje zakone i praksu u vezi sa pitanjem slobode medija, uključujući način na koji se rešava pitanje klevete, da bi se osigurala saglasnost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: