Teroristi imali materijala za još 50 kg eksploziva

Teroristi koji su izveli napade u Briselu imali su dovoljno sirovog materijala u rezervi da naprave još najmanje 10 ogromnih bombi, piše "Gardijan".

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2016.

19:56

Teroristi imali materijala za još 50 kg eksploziva
Foto: Tanjug

U policijskoj raciji u Briselu nađeno je materijala za još 50 kilograma eksploziva kakav je korišćen u terorističkim napadima na Pariz.

Tokom policijske racije nakon briselskih napada na mestu sa kog su napadači krenuli taksijem ka aerodromu Zaventem, gde je izveden jedan od napada, policija je pronašla 150 litara acetona i oko 30 litara hidrogen-peroksida, To je dovoljna količina da se u kućnim uslovima napravi oko 50 kilograma eksploziva TATP, koji je korišćen u napadima na Pariz 13. novembra 2015. godine.

Profesor Sidni Olford, koji je radio za britansku vojsku u Avganistanu, navodi da je materijal koji su posedovali napadači veoma lako pomešati u kućnim uslovima, a zatim detonirati bez ikakve specijalne opreme.

Belgijska policija je pronašla i 15 kilograma eksploziva tokom racije u briselskom naselju Šarbek. Pronađeni su i detonatori, putna torba puna eksera i šrafova, kao i oprema potrebna za kompletiranje eksplozivne naprave.

Kako navodi „Gardijan“, čini se da su napadači nameravali da iskoriste mnogo više bombi i nanesu mnogo veću štetu Briselu. Napadači su od taksi sllužbe zahtevali kombi da ih odveze na aerodrom, ali kada je umesto kombija greškom došao taksista u limuzini, nisu mogli da ponesu sve teške torbe koje su planirali.

Ukoliko istraga potvrdi da su bombe korišćene u napadu na Brisel od istog materijala kao i eksploziv pariskih terorista, biće jasno da je TATP postao oružje Islamske države za Evropu.

"TATP je zastrašujuće lako napraviti. Ne morate da budete hemičar. Za jedno popodne može se napraviti velika količina i čim se osuši, eksploziv je spreman“, objasnio je Olford.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: