Kosovo: Osuđena jer je štitila svoje imanje

Kako bi zaštitili imovinu od uzurpatora, kosovski Srbi su počeli da ograđuju svoja imanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2016.

20:45

Kosovo: Osuđena jer je štitila svoje imanje
Foto: B92

Meštani Paralova kod Novog Brda, uz podršku kancelarije za zajednice Vlade Kosova, podigli su ogradu oko crkvenog zemljišta i imanja Perse Stojković, koju je Opštinski sud u Gnjilanu osudio novčanom kaznom jer je pokušavala da zaštiti svoje njive i useve.

Zidovi i žica oko imanja kako bi Persa Stojković iz Paralova zaštitila imovinu od komšija Albanaca.

Pre nekoliko meseci sud u Gnjilanu je starici odredio kaznu od 50 evra ili tri dana zatvora jer je isterala čobane i stoku koja je uništavala usev.

Kaznu nije platila i tvrdi da neće.

Podizanje ograde oko crkvenog zemljišta i imanja Stojkovića, pored stanovnika, pomogli su predstavnici Srba u institucijama Kosova.

Ivan Tomić, šef kancelarije za Zajednice Vlade Kosova, kaže da su u Novom Brdu sve češći slučajevi uzurpacije srpske imovine.

"Tužbe su podnete, ali se čeka na njihovo procesuiranje", kaće Tomić.

"U opštini Novo Brdo živi oko 5.000 Srba. Zbog loših uslova života mladi ljudi odlaze. Ostali su samo stariji kako bi zaštitili svoja imanja", ističe Branimir Stojanović, zamenik premijera Vlade Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: