Čiji je Evropa dom? (FOTO/VIDEO)

Hiljade ljudi u više evropskih gradova izašlo je na proteste protiv islama i imigracije u Evropi, na inicijativu islamofobnog pokreta Pegida.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

17:35

Čiji je Evropa dom? (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug

U isto vreme traju i kontramitinzi u znak podrške izbeglicama, pri čemu dolazi i do sukoba. U Drezdenu, "uporištu" Pegide, policija je iznela procenu od oko 15.000 demonstranata.

Pristalice Pegide protestvovale su i ispred železničke stanice u Birmingemu u Britaniji, a na istoj lokaciji je u toku i kontramiting, prenosi "Raša tudej".

Protesti antimuslimanskih i antiimigracionih grupa održani su i u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i Holandiji.
Foto: Tanjug
Oko 150 demonstranata sukobilo se sa policijom u centru francuskog lučkog grada Kalea.

Iako je protest bio zabranjen, oni su se okupili, pevajući francusku i noseći francuske zastave i transparente sa natpisima "Ovo je naš dom", prenosi AFP.

Policija je najpre upozorila demonstrante da se raziđu, a onda je ispalila suzavac kako bi ih rasterala i uhapsila desetak osoba.
Foto: Tanjug
Uoči protesta, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev pozvao je u sredu vlasti u Kaleu da spreče sve demonstrancije "bez obzira na to ko ih organizuje".

On je rekao da zabrana naročito važi za "sve grupe koje izazivaju napetosti, podele i nasilje", te da će ona trajati koliko god to bude potrebno.

Hiljade Čeha se danas okupilo u Pragu, neki u znak protivljenja prilivu izbeglica, dok su drugi izašli na ulice u znak podrške migrantima. Demonstranti su se međusobno sukobili, ali ih je policija ubrzo razdvojila, prenosi AP.
Foto: Tanjug
Glavni antiimigracioni skup održan je ispred Predsedničke palate u Pragu, dok su još dve grupe organizovale slična okupljanja u češkoj prestonici i drugom po veličini gradu Brnu.

I u Amsterdamu su pristalice Pegide pokušale da održe svoj prvi protest, pri čemu su se sukobile sa policijom.

Trg u blizini gradske skupštine gde je trebalo da bude održan protest Pegide morao je da bude zatvoren neposredno uoči početka skupa, jer su policija i eksperti za eksploziv ispitivali ono što je policija nazvala "sumnjivim paketom".
Foto: Tanjug
Samo oko 200 pristalica Pegide bilo je prisutno na trgu, okruženi velikim brojem policajaca i levičarskih demonstranata koji su uzvikivali "Izbeglice su dobrodošle, fašisti nisu".

Holandska policija privela je nekoliko osoba nakon što su policajci na konjima intervenisali kako bi razdvojili dve grupe demonstranata.
Foto: Tanjug
Antiislamski nastrojena Pegida, koja je nastala sredinom 2014. godine kao pokret u Nemačkoj, a potom se proširila na Francusku i druge evropske zemlje, pozvala je svoje članove i simpatizere širom Evrope da se danas pridruže protestnim marševima.

Pegida, čiji je naziv skraćenica za "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada", izrazila je očekivanje da će demonstracije biti održane u 14 evropskih zemalja.

Protesti širom kontinenta usledili su nakon što su antimuslimanski nastrojene grupe u Evropi 23. januara potpisale takozvanu Prašku deklaraciju, kojom su svoje pristalice pozvale da 6. februara izađu na ulice, navodi RT.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: