"Poslali smo Vučiću pozivnicu za Srebrenicu"

Organizacioni odbor za obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici promenio je stav u pogledu dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2015.

16:19

Default images
Foto: Getty Images

Odbor je, naime, zaključio da su svi koji to žele dobrodošli u Srebrenicu.

Predsedavajući i načelnik opštine Ćamil Duraković, koji je proteklih nedelja, nakon hapšenja ratnog komandanta muslimana Bošnjaka u Srebrenici Nasera Orića u Švajcarskoj po poternici Srbije, više puta ponovio da premijer Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko Orić ne bude izručen BiH, sada kaže:

"Pozivnica mu je (Vučiću) otišla, pa neka sam odluči".

"Mi smo poslali pozvnice svim državnicima u celom svetu da prisustvuju komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice 11. jula, pre tri meseca. Tada smo poslali i Aleksandru Vučiću. Poziv ostaje otvoren svima, ko želi da dođe i dostojanstveno oda počast žrtvama genocida", kazao je Duraković danas agenciji Beta.

On je istakao da su dolazak u Srebrenicu 11. jula potvrdili ministri inostranih poslova više evropskih država, te predsednici Slovenije, Crne gore i Hrvatske, britanska princeza En i drugi.

Očekuje se prisustvo oko 50.000 osoba.

Duraković i predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, koja se zajednom sa njim zalagala za to da, ukoliko Orić ne bude izručen BiH do 30. juna, komemoracija bude otkazana, sada o eventualnom dolasku srpskog premijera kaže:

"Nećemo nikome braniti, niti ćemo ikoga zvati".

Inače, Odbor očekuje da će komemoraciji prisustvovati tri predsednika države, tri premijera i tri predsednika parlamenta.

Bezbednosne mere, kako je saopšteno, biće na najvišem nivou, a komemoraciju će obezbeđivati 2.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: