Nikolić odlikovao žrtve nesreće

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su stradali u padu helikoptera 13. marta.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.04.2015.

13:21

Default images
foto: Tanjug

Iz predsedništva je saopšteno da su oni odlikovani Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”.

"Na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost 'Miloš Obilić' posthumno su odlikovani major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović", piše u saopštenju.

"Predsednik je preduzeo sve što je u njegovoj ustavnoj nadležnosti da se sazna istina, a sada je sve u rukama pravosudnih organa", rekao je savetnik predsednika Oliver Antić. Helikopter Vojske Srbije, u kome su se nalazili odlikovani, srušio se 13. marta, u blizini Aerodroma "Nikola Tesla", dok je u njemu prevožena životno ugrožena beba iz Novog Pazara do Beograda.

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo izveštaje komisija koje su istraživale pad helikoptera Vojske Srbije u kom je stradalo sedam osoba, a potom i priloge iz izveštaja.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao sinoć da je posada sama birala mesto sletanja, kao i da je najpre poziv upućen MUP Srbije, ali je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo da MUP nije dobio zvaničan zahtev za prevoz bolesne bebe.

Zvučni snimci razgovora Kontrole leta i pilota Omera Mehića portvrdili su da se oni nisu razumeli u ključnim momentima, kada je helikopter trebalo da sleti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: