"Opcija mnogo, crna kutija ključna"

Crna kutija palog helikoptera trebalo bi da otkrije poslednje poteze koje su piloti preduzeli pre obrušavanja u okolini Beograda.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2015.

16:19

Default images
Foto: Tanjug

Dve komisije istražuju uzroke pada vojnog helikoptera koji je odneo sedam života, a prvi izveštaj se očekuje u sredu. Stručnjaci se slažu da vojni helikopter ne bi poleteo da nije bio adekvatno opremljen i da posada nije procenila da može da ga kontroliše.

Za sada je sigurno da su meteorološki uslovi bili nepovoljni a da je helikopter bio opremljen za noćno letenje.

"Spekulacije o tome da je helikopter leteo neispravan su sigurno netačne, a ako je opremljen kako kažu da jeste, onda helikopter može da leti sa tim", kaže
Milorad Đošić, pukovnik avijacije u penziji. Ipak, noć je posebno nezgodna jer postoji mogućnost pada u nepravilan položaj, kaže nekadašnji pilot helikoptera Trivo Jokanović.

"Da li je to možda bilo zakačinjanje neke prepreke s obzirom na vreme, da li su pokušali let pa nisu uspeli, da li je to pad u nepravilan položaj, opcije su otvorene i nezhvalno je sad o tome govoriti. Pustimo nadležene da završe svoj posao", navodi Trivo Jokanović, načelnik Odeljenja vazduhoplovnog osoblja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Za sada ostaju dileme oko toga da li je vojni helikopter trebalo da leti po vremenskim uslovima kakvi su vladali u petak i zašto je insistirano na sletanju u Surčinu.

"Kada je reč o vojnim pilotima. da li možete da odbijete naređenje? Kako da odbijete naređenje? Vas godinama neko obučava, ulaže u vas, vi kažete neću da izvršim. Međutim ako procenite, da su meteo uslovi složeni, naravno nećete poći, niko vas ne može naterati", objašnjava Jokanović.

"Sve piše i sve se zna. ako komisije rade kako treba, oni će da ispitaju to kako jeste. Znači sve piše u zapisu. Da li im je neko naredio, da li je vršen pritisak da se ide na Surčin, to piše u zapisu", kaže Đošić.

Transportni helikopter Mi-17, koji se srušio kod Surčina, bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije. Uvezeni su kao polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije na Kosovu, a posle remonta 2010. ponovo su uključeni u upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: