Saradnja u regionu jača od nasilja

Sastanak ministara spoljnih poslova i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana od velike je važnosti za Srbiju, ali i za čitav region zbog poruke koja se šalje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

21:45

Default images

Sastanak nije bitan samo zbog evropskih integracija već i zbog poruke koja se u atmosferi uzburkanih strasti, posle prošlonedeljnog incidenta na utakmici Srbija-Albanija, šalje, a to je da je saradnja jača od nasilja i da se problemi mogu rešavati samo razgovorom, kažu sagovornici lista Danas.

Skupu, koji je održan u hotelu Metropol, prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova prisustvovala je i zvanična delegacija Kosova u kojoj su bili šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj i ministar za ekonomski razvoj Fadilj Ismailji, što je posebno važno za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Učestvovala je i delegacija Albanije u kojoj su bili ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati i ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj. Njihov dolazak je značajan uzimajući u obzir odlaganje posete Srbiji albanskog premijera Edija Rame.

Sastanku na temu „Ekonomsko upravljanje i povezanost“, osim predstavnika Kosova, Albanije i Srbije, prisustvovali su i šefovi diplomatija i ministri ekonomije Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i potpredsednik EK Jirki Karainen i odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio, i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović. Glavne teme razgovora bile su programi koji mogu da podstaknu privredni rast, pospešivanje rukovođenja ekonomijom i reformama i privlačenje privatnih investicije u region. Ovaj sastanak je dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a u prisustvu vodećih političara zemalja regiona.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, za ovaj list ističe da je u atmosferi koja je stvorena zbog incidenta na fudbalskoj utakmici održavanje ovog skupa dobra poruka.

"Poruka je da se regionalna saradnja ne sme ugroziti i da je ona jača od nasilja, kao i da se problemi lakše rešavaju ako zemlje razgovaraju. Zbog svih okolnosti, imam donekle razumevanja za srpsku diplomatiju koja je pokušala da skup ne bude u centru medijske pažnje. Međutim, veći i bolji efekti bi se postigli da se to nije radilo", ukazuje Janjić.

On podseća da je ovo prvi skup u Beogradu na kojem učestvuju zemlje regiona, a na kojem je i Kosovo i da su na njemu pokrenute vrlo praktične, konkretne i važne teme.

"Nadam se da će takvih skupova biti još dok se ne realizuju važni regionalni projekti", navodi Janjić.

Borislav Stefanović, potpredsednik DS i nekadašnji šef tima za tehničke pregovore sa Prištinom, za Danas kaže da su skupovi poput ovog potrebni i korisni jer se time približavaju i normalizuju odnosi.

"Problem je što vlast takve skupove organizuje ne zato što zaista želi mir i suživot koji će doprineti stabilnosti u regionu već zbog nekog štikliranog boksa u rasporedu evropskih integracija. Vlast nije želela da ovaj skup bude vidljiv široj javnosti jer ne želi da izgubi epitet turbopatriota, kako Vlada samu sebe vidi. U tom kontekstu, naša spoljna politika ne postoji i vodi se od danas do sutra", navodi Stefanović.

On izjavu ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja da Beograd i Priština treba da potpišu mirovni sporazum pre ulaska Srbije u EU vidi kao deo kosovske politike da sporazum koji će biti potpisan naziva mirovnim, dok će ga Beograd nazivati sporazumom o regulisanju odnosa. Stefanović dodaje da na sporazumu insistira Nemačka i će formalno biti deo poglavlja 35.

Gimnih formula

Regionalni skup u Beogradu se održava po gimnih formuli, koju inače ministri spoljnih poslova EU ponekad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke i na kojoj su predstavljeni samo imenom, bez imena država i državnih simbola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: