Erdogan: Loša odluka SAD o oružju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je odluka SAD da iz vazduha dopreme vojnu pomoć kurdskim borcima u Kobaneu pogrešna.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

16:47

Default images

"Ono što je ovde urađeno po tom pitanju ispalo je pogrešno. Zašto je ispalo pogrešno? Zato što je deo oružja koje su bacili iz tih aviona 'c130' zaplenila IS", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, preneo je Rojters.

Pentagon je juče saopštio da je veći deo američke vojne pomoći koji je u nedelju dopremljen avionima stigao do kurdskih boraca u Kobaneu uprkos onlajn video snimku na kome se vide džihadisti IS sa delom.

Erdogan je rekao da je plan Turske da omogući prelazak Pešmergi, kurdskih boraca iz Iraka u Kobane, kako bi pomogli u odbrani tog grada, izneo u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Barakom Obamom, tokom vikenda.

"Imam problem da razumem zašto je Kobane tako strateški važan za njih jer tamo nema nijednog civila, samo oko 2.000 boraca. Isprva oni nisu rekli 'da' za Pešmerge, onda su dali kao odgovor delimično 'da' i mi smo rekli da ćemo pomoći", kazao je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da se nastavljaju razgovori izmedju zvaničnika o detaljima prelasku Pešmergi kroz Tursku.

Jedan turski novinar blizak turskoj vladi je rekao da se tokom vikenda očekuje ulazak oko 500 kurdskih boraca iz Iraka u Kobane, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: