Pretučen urednik "Foneta"

Trojica huligana u dva navrata pretukla urednika novinske agencije "Fonet" Davora Pašalića, u blizini njegovog stana na Novom Beogradu.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 03.07.2014.

13:20

Default images

"Fonet" traži hitnu reakciju policije i tužilaštva.

Davor Pašalić je napadnut u noći između srede i četvrtka, saopštio je Fonet.

Agencija očekuje da istraga najhitnije utvrdi motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi.

Novinska agencija Fonet poziva svedoke da se jave policiji i pruže potrebne informacije, i traži efikasnu reakciju pravne države, kako bi se na ulicama Beograda i širom Srbije konačno stalo na put ugrožavanju prava na život, nasilju i svim vidovima netolerancije.

Odsustvo hitne reakcije policije i pravosuđa doprinelo bi širenju atmosfere straha i nesigurnosti, ne samo u medijima, nego i društvu u celini, i dodatno ohrabrilo potencijalne napadače, ističe Fonet.

Agencija upozorava na kontinuitet pretnji i napada na novinare u Srbiji, koji su godinama, iz najrazličitijih razloga, izloženi brutalnom nasilju.

OEBS osudio napad na Pašalića

Predstavnica OEBS za slobodu medija, Dunja Mijatović je osudila prebijanje urednika Novinske agencije FoNet.

Mijatović je u saopštenju ukazala da "osudjuje to brutalno prebijanje" i "pridružuje se pozivima za brzu i temeljnu istragu".

"Zastrašivanje novinara može negativno uticati na slobodu medija", ukazala je predstavnica OEBS.

Mijatović je pozdravila to što je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović "smesta osudio taj napad i dao uveravanja da će se učiniti sve da bi počinioci stigli pred lice pravde".

U saopštenju OEBS se konstatuje da su slične izjave dali Ministarstvo kulture, neke od vodećih političkih partija i udruženja novinara.

"Bezbednost novinara je ključno pitanje... Ne sme biti nekažnjivosti za zločine počinjene protiv medijskih radnika", upozorila je Mijatović na kraju saopštenja.

NUNS i UNS: Što pre identifikovati napadače

Napad na novinara Foneta prva su osudila novinarska udruženja UNS i NUNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije traži od policije da što pre identifikuje i preda nadležnom tužilaštvu trojicu huligana koji su u noći između srede i četvrtka pretukli urednika Novinske agencije Fonet Davora Pašalića nedaleko od zgrade u kojoj stanuje na Novom Beogradu.

NUNS je u saopštenju istakao da vinovnici tog nasilja moraju biti nastrože kažnjeni.

Davor Pašalić (55) teško je u dva navrata pretučen na Novom Beogradu, u blokovima 22 i 23. Njega su nedaleko od zgrade u kojoj stanuje presrela trojica mladića i od njega zatražili novac, a zatim ga tukli rukama i nogama, zadavši mu više od 30 udaraca.

U toku vandalskog iživljavanja, napadači su Pašalića vredjali i nazivali ustašom.

Povredjenom novinaru su na Vojnomedicinskoj akademiji sanirali teške povrede glave, posle čega je dao izjavu policiji. Pašalić je zadobio posekotine i podlive po glavi, polomljena su mu dva zuba, i ima modrice po celom telu. UNS dodaje da je posebno zabrinut za bezbednost kolege Pašalića kojeg je troje mladića tuklo nakon što je odbio da im da novac, uz povike da je ustaša i Hrvat.

Napadači su Pašaliću pokušali da iznude novac preteći da imaju pištolj i u dva navrata ga fizički napali, udarajući ga rukama i nogama.

UNS očekuje da policija u najkraćem roku obavesti javnost ko su napadači, a od tužilaštva da što pre podigne optužnicu i zatraži najstrože kazne za počinioce ovog brutalnog napada.

DS: Najoštrije kazniti

Demokratska stranka zatražila je danas od svih nadležnih organa da što pre otkriju i najoštrije kazne one koji su u dva navrata pretukli urednika novinske agencije Fonet Davora Pašalić.

DS je navela da posebno zabrinjava činjenica da se radi o novinaru kog su nasilnici najbrutalnije vređali na nacionalnoj osnovi, što daje osnova da se zaključi da se ne radi o običnom razbojništvu.

"Eskalacija nasilja u našem društvu direktna je posledica toga što ovakvi i slični događaji prolaze potpuno nekažnjeno, čime se šalje poruka da je takva vrsta ponašanja apsolutno prihvatljiva i da oni koji ga čine ne moraju da strahuju od zakonskih sankcija", ocenila je DS.

Nakon DS-a reagovala je i Nova demokratska stranka Borisa Tadića.

"Zahtevamo od nadležnih organa da što pre identifikuju i procesuiraju trojicu napadača koji su pretukli Pašalića i vredjali ga na nacionalnoj osnovi. Potrebna je hitna reakcija ne samo nadležnih organa već i predstavnika države kako bi se prekinula atmosfera koja doprinosi porastu kriminalnih aktivnosti na ulicama, osećaju nesigurnosti gradjana Srbije i porastu broja napada na novinare", naveo je Tadić.

Bivši predsednik Srbije dodao je da danas u Srbiji "umesto kontrole kriminalnih aktivnosti" postoje "očiti pokušaji kriminalnih struktura da kontrolišu medije".

"Potrebna je hitna reakcija države i nadležnih organa kako bi se prekinuo ovaj trend koji preti da uništi sve demokratske tekovine u našem društvu koje smo uspostavili u prethodnim godinama i pre svega kako bi se građani sigurno osećali", rekao je Tadić.

Zatim je reagovao i ministar policije Nebojša Stefanović koji je najoštrije osudio napad na novinara Foneta, a u osudi se nakon toga priključila i Srpska napredna stranka koja je pozvala nadležne državne organe da pod hitno reaguju, pronadju i kazne počinioce tog napada.

"Ovaj sramni atak pokazuje koliko je neophodno da postanemo ono za šta se SNS svakodnevno bori - uredjeno, civilizovano društvo, u kojem svaki oblik nasilja mora biti neprihvatljiv, strogo sankcionisan i osudjen od svih članova društvene zajednice", navodi se u saopštenju SNS. I predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je najoštrije osudila napad na novinara Pašalića i istakla da su napadi na novinare i urednike nedopustivi i neprihvatljivi, te da svaki oblik nasilja mora biti najoštrije kažnjen.

Napad su osudile i Nova stranka, Liberalno-demokratska partija i Pokret socijalista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: