Evakuisano 7250, Rusi u Obrenovcu

Do sada iz popolavama ugroženih područja na teritoriji Srbije evakuisano 7250 ljudi. 90% Obrenovca pod vodom, u grad došli ruski spasioci. Kritično u Svilajncu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.05.2014.

10:27

Default images

Kiša i dalje pada u pojedinim delovima Srbije, vodostaji rastu, mnoge reke su na istorijskom maksimumu. Kako kažu nadležni, tek predstoji borba sa Savom. Pomoć Srbiji uputila je Rusija, a Evropska unija priprema paket pomoći. Termoelektrana Nikola Tesla otežano radi.

TELEFONI ZA POMOĆ I EVAKUACIJU: 011/2289-208, 011/2282-910 i 011/2741-157. Sve telefone za pomoć pogledajte ovde.

PRIKUPLJANJE POMOĆI - punktovi za odeću, obuću, novac, hranu i vodu, žiro računi. Pogledajte ovde.
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Najvažnije informacije:
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
.

Evakuacija helikopterima u Obrenovcu

Foto: Tanjug
17.30 - Gradjani koji su evakuisani iz Obrenovca smešteni su osim u SC "Šumice" i u hali 11 na beogradskom sajmu, Studentskom domu "Karaburma", Studentskom gradu i kasarni Jakovo, izjavio je Tanjugu zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.Tako je u SC "Šumice" smešteno 160, hali 11 beogradskog sajma 500, Studentskom domu "Karaburma" 100, Studentskom gradu 70, a u kasarni Jakovo 80 osoba.

17.15 - Ministar pravde Nikola Selaković, koji se nalazi u Rogatici kod Bajine Bašte, izjavio je danas da na tom području nema životno ugroženog stanovništva, ali da ima srušenih kuća i brojnih klizišta. Selaković je rekao da su mnogi putevi blokirani, te da je izmedju devet i 10 hiljada gradjana odsečeno od Bajine Bašte i drugih mesta. On je rekao da gradjani u velikoj meri slušaju pripadnike lokalne samouprave.

16.04 - Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić obišao je opštinu Lazarevac istakavši da je i u toj opštini situacija usled poplava teška i da je stanovništvu potrebna voda za piće i ćebad.

15.55 - AMSS objavio spisak neprohodnih puteva. Pogledajte OVDE.

15.50 - Situacija kod Krupnja teška, grad odsečen od okolnih mesta. Na području te opštine, Jadar se izlio u Zavlaci, Mojkoviću i Donjoj Brštici, a izlile su se i sve druge reke i rečice na tom području.

15.40 - Država Izrael počela je danas da isporučuje pomoć Srbiji.

15.39 - Pripadnici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina priključili su se akciji spasavanja ugroženog stanovništva i u ovom trenutku se već više od 48 sati nalaze na terenu, saopštila je danas ta uprava.

15.37 - Nađeno telo vatrogasca Dejana Latzarevića iz Topole, koji je juče upao u nabujalu Jasenicu dok je spasavao jednog meštanina.

15.31 - Šezdesetak žitelja čačanskog naselja Sajmište napustilo je svoje poplavljene kuće. Evakuisani građani smešteni su u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Atenici i obezbeđena im je hrana i zdravstvena nega.

15.26 - Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila da je cela Vlada Srbije na terenu, jer je zemlja ugrožena poplavama.

15.22 - MUP pozvao je hotele u Srbiji ukoliko su u mogućnosti da ponude besplatne smeštajne kapacitete za spasioce koji dolaze kao pomoć iz inostranstva.

15.01 - Reka Mlava i pritoke su u opadanju i povukle su se za 40 centimetara, ali je i dalje potopljena cela leva obala reke odakle je evakuisano oko 150 građana. Na tom delu nalaze se institucije: škole vrtići, gimnazija, Dom zdravlja...

14:43 - MUP: Evakuisano 7.250 lica na teritoriji Srbije, ugroženo 1.388 objekata, poplavljeno 936 objekata.

14.33 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Obrenovac, i čamcem krenuo u obilazak poplavljenog područja. "Ne terajte nas da primenjujemo silu da bismo spasili vaše živote i time dodatno ugrozili živote spasilaca", rekao je Vučić za RTS.

14.30 - Spasioci iz Slovenije u podne krenuli za Srbiju.

14.23 - GSP Beograd saopštio da je su na snazi izmene na više linija. O tome čitajte OVDE.

14. 10 - U termoelektrani "Kolubara" u Lazarevcu dogodila se eksplozija, potvrđeno za B92. Više detalja za sada nije poznato.

13.58 - Zbog više od 20 klizišta koja su se od jutros pojavila na području opštine Požega otežan je saobraćaj prema Kosjeriću i Arilju dok je u prekidu put Požega-Prijanovići-Pilatovići. Poplavljeno oko 2.000 hektara na području te opštine.

13.56 - RHMZ: Vodostaji iznad granice vanredne odbrane od poplava

13.54 - Ljubovija je odsečena od sveta, otežano snabdevanje hranom, u prodavnicama nema flaširane vode.

13.50 - Bez električne energije danas oko 13 časova u Srbiji je oko 135.000 potrošača.

13.49 - Pojačan nadzor nad kvalitetom vode za piće.

13:05 - Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da raspolaže stabilnom trodnevnom rezervom krvi.

12:59 - U Obrenovcu ima životno ugroženih. Vojni helikopteri izvlače ugrožene iz sela Piroman nadomak Obrenovca.

12:30 - Teška situacija i u Trsteniku. Morava probila bedem u naselju Grabovac, nekoliko sela odsečeno od grada, u toku je evakuacija iz desetak kuća.

12:25 - Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Matić izjavio je da evakuacija stanovništva iz Obrenovca i dalje traje, da je jutros od pet sati evakuisano 2.510 ljudi, a da je neposredno još ugroženo oko 1.400 osoba.

12:22 - Fond i Radio B92 prikupljaće pomoć za najugroženije u Noći muzeja. Pozivamo sve čitaoce da posete punkt radija B92, koji će biti u Uzun Mirkovoj pored broja 9 (kod Pedagoškog muzeja) sutra od 18 do 22 h i da donesu pomoć za ugrožene u poplavama, bilo da je to voda, konzerve hrane, garderoba, ćebad, sredstva za higijenu.

Organizatori Noći muzeja se pridružuju ovoj akciji i pozivaju posetioce da ponesu šta mogu kako bi štab za vanredne situacije Beograda ovu pomoć preuzeo. Stvari će se prikupljati u Etnografskom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije, Vojnom muzeju i u Kući kralja Petra.

12:21 - Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na poplavljenim područjima od jutros angažovano oko 500 pripadnika Vojske Srbije.

"Vojska je angažovala čamce, motorna vozila, pumpe za vodu, auto-cisterne s vodom za piće i obezebedila krevete i ćebad. I ostali pripadnici Vojske su u pripravnosti za pomoć građanima širom Srbije", navodi se u saopštenju.

Vojska je angažovana u Ubu, Koceljevi, Loznici, Lešnici, Ljuboviji, Osečini, Šapcu, Obrenovcu, Lajkovcu, Lazarevcu, Valjevu, Grockoj, Preljini, Čačku, Lučanima, Požegi, Malom Crniću, Kučevu, Smederevskoj Palanci, Aleksincu, Trnovi kod Jagodine...
Foto: Tanjug
12:20 - Most u mestu Koceljeva na deonici magistralnog puta Šabac-Valjevo isključivo se koristi za dostavu hrane i ostalih potrepština za grad Valjevo, saopštilo je preduzeće "Putevi Srbije".

12:18 - Helikopterska jedinica MUP-a u ovom trenutku evakuiše decu i zaposlene iz obdaništa na području Obrenovca, saopštio je Biro Ministarstva unutrašnjih poslova za informisanje.

12:03 - EU šalje u Srbiju pumpe visokog kapaciteta i stručnjake kako bi pomogla u otklanjanju posledica poplava.

11:51 - Grad Beograd i opštinski štab Rakovice obezbedili su hranu i neophodne namirnice za sve koji su smešteni u hotelu DMB u Rakovici, izjavio je predsednik Skupštine Rakovica Milisav Miličković.
Foto: Tanjug
11:43 - Kako javlja reporterka B92 iz Svilajnca, u centru grada voda je duboka i do metar i po, poplavljeni su Dom zdravlja i Poljoprivredna škola u centru Svilajnca. Više od 1.000 ljudi čeka pomoć na spratovima. Opširnije u posebnoj vesti.

11:26 - Gorska služba spasavanja Srbije angažovala je sve raspoložive resurse, kako u ljudstvu, tako i u opremi, da bipružila pomoć stanovništvu, a tokom noći su spasilačke ekipe GSS čamcima evakuisale ljude sa najkritičnijih lokacija u Obrenovcu, kod Uba, kao i u Resniku i Rakovici.

11:18 - U spasilačkoj akciji pripadnika Žandarmerije, sektora za vanredne situacije MUP i ronilaca SAJ i vatrogasnih službi od sinoć je iz ugroženih delova Obrenovca evakuisano više stotina žitelja te opštine.

U akciji kod stadiona FK Radnički, dokle je jutros nadošla voda, aktivno učestvuju i ministri odbrane i policije Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković. 11:14 - Pokrajinski štab za vanredne situacije uputio je na područja ugrožena poplavama van teritorije Vojvodine tri mobilne crpne pumpe BAR sa posadama, rekao je danas komandant štaba Goran Ješić.

11:13 - Predsednik Republike Makedonije Đorđo Ivanov poručio je, u telefonskom razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da je Makedonija spremna da ponudi pomoć i stavi na raspolaganje sve za borbu sa posledicama nevremena u Srbiji.

11:07 - U Koceljevi se situacija normalizuje, a Tamnava se povlači, javlja RTS.

10:58 - Stanje u opštini Gornji Milanovac i dalje je kritično u više sela i drugih naseljenih mesta, a najveća opasnost trenutno preti od klizišta, kojih na području čitave opštine za sada ima evidentiranih i prijavljenih preko stotinu, saopšteno je posle prvog jutarnjeg zasedanja Štaba za vanredne situacije.

10:56 - Trstenik je i dalje bez vode. Zapadna Morava se izlila duž celog toka kroz opštinu Trstenik i još nema uslova da se u grad pusti voda sa izvorišta, konstatovano je na sednici Štaba za vanredne situacije te opštine.

10:54 - Kako javlja "Blic", u Batajnici su se izlile septičke jame i nema struje.

10:45 - Situacija je teška i u Krupnju. Kako javljaju čitaoci, od sinoć ima zarobljenih ljudi, nema struje, nedostaje hrane i vode. Građani apeluju na nadležne da im pomognu. Opširnije u posebnoj vesti.

Helikopterom evakuisana beba u blizini Obrenovca

10:41 - U Jagodini danas ne pada kiša, a vodostaj reke Belice kroz grad je opao za oko metar u odnosu na noćas, ali opasnost još nije prošla.

10:33 - Policijskim helikopterom je oko 09.45 sati, evakuisana i beba, stara oko godinu dana iz sela Poljane, južno od Obrenovca.

10:28 - Građani koji su ugroženi poplavama i kojima je potrebna pomoć za evakuaciju mogu da se jave na ove brojeve telefona: 011/2289-208, 011/2282-910 i 011/2741-157. Ostale telefone pogledajte u posebnoj vesti.

10:25 - Evropska komisija je primila zahtev Vlade Srbije za pomoć u saniranju štete od poplava i intenzivno priprema prvu tranšu,

10:13 - Ruski spasioci se spremaju za akciju u Nišu.

10:11 - Načelnik PU Beograd Veselin Milić rekao za B92 da je situacija u Obrenovcu najgora, ali da u Srbiji ima 20 kritičnih tačaka.

10:02 - U Osečini, jednom od područja najviše pogođenih poplavom, jutros je nešto bolja situacija, kiša je prestala i reke stagniraju, međutim, aktivirala su se klizišta i trenutno je desetak kuća ugroženo.

09:59 - Kako javlja reporter B92 iz Obrenovca, ovo mesto je skoro potpuno pod vodom i svi prilazi su odsečeni. Nadležni apeluju da građani slušaju spasioce.

09:39 - Srbiju u narednim danima očekuje ozbiljna drama sa rekom Savom, upozorio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

09:27 - Poplave su zadale veliki udarac državi i trebaće četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi, izjavio je ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

09:20 - Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano 6.175 ljudi, prema poslednjem izveštaju MUP. Povređeno 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala.

09:07 - Borba sa poplavama u Srbjii se nastavlja, od jutros kritično u Obrenovcu, koji je skoro potpuno poplavljen i u Svilajncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: