"APV primer za pitanja manjina"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak istakao je da Vojvodina može da služi kao model za celu Evropu kada je reč o pitanjima nacionalnih manjina.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

19:51

Default images

Lajčak je danas u Novom Sadu rekao da je Srbija jedan od lidera u Evropi u tom aspektu.

"Svi govore da je pitanje nacionalnih manjina izuzetno značajno i imamo primer u Ukrajini koliko to pitanje može biti loše ukoliko odnos prema nacionalnim manjinama nije regulisan na pravi način", rekao je Lajčak nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom

Pastor je rekao novinarima da je u razgovoru sa Lajčakom gosta iz Slovačke obavestio o stanju oko donošenja statuta AP Vojvodine, Zakona o finansiranju i Zakona o nadležnostima AP Vojvodine.

"Kazao sam da će, kada je reč o pitanju nacionalnih zajednica i manjina, Skupština Srbije donošenjem zakona vrlo brzo stvoriti uslove za raspisivanje izbora za nacionalne savete", kazao je Pastor, dodajući da je sa Lajčakom razgovarao i o onome što sledi, a to su evrointegracije Srbije i to sa stanovišta Vojvodine.

Pastor je rekao da je počastvovan današnjim danom u Skupštini Vojvodine, jer je u njoj odrržana velika međunarodna konferencija "Slovaci u Srbiji - istorija i sadašnjost", koju je organizovao Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Matica Slovačka u Srbiji i Slovačka evangelistička crkva.

Lajčak je kazao da je njegova poseta Novom Sadu i Skupštini Vojvodine drugi deo njegove posete Srbiji, jer se pre toga u Beogradu sastao sa presednikom, premijerom i ministrom inostranih poslova Srbije.

"Čestitam Skupštini AP Vojvodine na dobrom radu na usklađivanju akata Statuta Vojvodine sa stavom Ustavnog suda Srbije", kazao je Lajčak, istakavši da je to pitanje veoma značajno.

On je rekao da je sa Pastorom razgovarao i o tome koliko Slovačka može da pomogne Vojvodini da u procesu evrointegracija već počne da koristi sredstva iz fondova EU.

Lajčak je na kraju kazao da su razgovori koje je obavio danas bili mnogo lakši i lepši nego što je to bio slučaj prilikom njegovih ranijih poseta.

Na današnjoj konferenciji potpisan je i Memorandum u kome se kaže da učesnici te konferecnije pozitivno cene visok stepen zaštite stečenih prava slovačke naionalne manjine u Republici Srbiji, koja su utvrđena ustavom i Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: