"Hoćemo u EU, ali sa našim Kosovom"

Srbija želi da bude u EU, ali ne obezglavljena bez svoga imena, istorije i bez svoga Kosova, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

07:43

Default images

"Šta je čovek bez duše i srca, to je Srbija bez Kosova", naveo je Irinej.

On je na svečanosti povodom 199. godišnjice od početka Drugog srpskog ustanka i stvaranja moderne države Srbije govorio pod Takovskim grmom gde je na današnji dan Miloš Obrenović pozvao u borbu za oslobodjenje od Osmanskog carstva.

"Mi se ne možemo odreći svoga Kosova i to vlada Srbije koja se ovih dana formira mora da ima na umu, jer mi hoćemo u EU, ali sa našim Kosovom", rekao je patrijarh Irinej.

On je podsetio, da je srpski narod sa "gunjem i opancima" vodjen nepismenim knezom stvorio današnju državu i doneo slobodu posle 500 godina ropstva.

Na skupu je govorio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović koji je istakao da se iz Takova upućuje poziv na istorijsko pomirenje protivnika i da treba gledati u budućnost i zajedništvo.

"Ratovi treba da budu prošlost, a savremena Srbija je opredeljena za mir, demokratiju i zajednički razvoj", rekao je ministar Jovanović.

On je pozvao rasutu mladost i srpsku inteligenciju širom sveta da se vrate u Srbiju i svi zajedno doprinesu njenom daljem razvoju.

U Takovu se nalazi memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815. godine kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. pod Karađorđem.

Time je počeo znameniti Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

U Takovu, 23. aprila 1815, Miloš Obrenović‡je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović‡je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji da bi, hatišerifom od 1830. godine Srbiji bila priznata autonomija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: