Potpisan memorandum o razumevanju

Premijeri Srbije i Republike Srpske Ivica Dačić i Željka Cvijanović potpisali Memorandum o razumevanju Srbije i Republike Srpske o poslovno-tehničkoj saradnji.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2013.

09:15

Default images

U Banjaluci je danas održana peta zajednička sednica vlada Srbije I Republike Srpske nakon koje je potpisan memorandum.

Dačić je rekao da Srbija želi „najbolje i najbliže“ odnose s Republikom Srpskom i BiH iako je, kako je rekao, dva puta pomeren termin održavanja zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

"Samo jaka Srbija, koja je međunarodno poštovana, može da pomogne svoj narod”, rekao je Dačić i naglasio da Srbija čvrsto stoji iza RS u smislu njenog ustavno-pravnog položaja.

Naveo je da je „jedan od najviših nacionalnih prioriteta za Srbiju negovanje i uspostavljanje što čvršćih veza i odnosa s RS, ali pritom ne narušavajući Dejtonski sporazum i želju da postoje dobri, možda ne tako bliski, ali veoma konstruktivni odnosi i s vlastima u Sarajevu“.

Dačić je rekao i da Srpska može računati na veliku podršku Srbije i traženje zajedničkih „interesa“, a oni postoje u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke, kulture...
Foto: Beta
Kao centralni projekat saradnje dve vlade izdvojio je „Južni tok“, kao i energetski sporazum Srbije, Italije i RS, odnosno BiH, koji je, kazao je, od kapitanog značaja, a važan je i projekat „Podrinje“ i zajednički nastup na ruskom i još nekim tržištima.

"Radićemo i druge projekte, kao što je Andrićev institut i obeležavanje jubileja početka Prvog svetskog rata, ali treba da paralelno nastavimo projekte koji su važni za životni standard gradjana”, rekao je srpski premijer.

Cvijanovićeva je rekla da je na zajedničkoj sednici napravljen pregled dosad urađenog i onoga što će biti u fokusu u narednom periodu, posebno u pogledu zakonodavne i druge podrške Vlade Srbije RS kada je u pitanju projekat „Južni tok“.

Dogovoreno je da se saradnja nastavi kako bi i RS mogla da poštuje sve rokove u vezi s ovim projektom, a navela je da je okvirni početak tog projekta u RS septembar naredne godine.

Cijanovićeva je, kako je prenela agencija Fena, rekla da je dogovoreno i da na čelu Odbora za obeležavanje početka Prvog svetskog rata budu dva predsednika, RS i Srbije.

Sednici je prethodilo uručivanje priznanje prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću za “Ličnost godine 2013.” u regionu i sastanci premijera Dačića i prvog potpredsednika sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i razgovor Vučića sa predsednikom najuticajnije opozicione stranke u Srpskoj, Srpske demokratske stranke, Mladenom Bosićem.

Vučić je izjavio da podržava narod u Republici Srpskoj i svaku odluku koju donese srpski narod u RS.

"Ja podržavam narod u RS i uvek ćemo podržavati svaku odluku našeg naroda u RS", rekao je Vučić novinarima posle sastanka s liderom Srpske demokratske stranke (SDS).

Lider SDS Mladen Bosić rekao je da je sa Vučićem razgovarao o stanju u RS i BiH, i rekao da SDS ceni napore za razvoj odnosa RS i Srbije.

"Naš interes je da ti odnosi budu što bolji, da ne budu na deklarativnom nivou, isprazno slikanje, već da dobiju suštinu, bez obzira na to ko bio na vlasti u Srbiji i RS", istakao je Bosić.

Lider SDS je izrazio nadu da zaključi današnje zajedničke sednice vlada Srbije i RS neće biti "deklarativnog karaktera", već da će zaključci biti konkretni, pre svega o ekonomskoj saradnji.

Po njegovim rečima, Srbija je spremna da pomogne RS, bez obzira na to što se i sama suočava sa teškom ekonomskom situacijom.

"Bez ikakve dileme, ako bude do Vučića, a biće, ti odnosi (između RS i Srbije) će dobiti svoj novi oblik", naglasio je Bosić.

Upitan kako komentariše to što je Vučić posetio njegovu SDS, najveću opozicione stranke RS, Bosić je ocenio da Vučić "očigledno pokušava da ne deli narod u RS".

"Mi imamo dobre odnose sa SNS iz ranijih vremena i ja očekujem da oni zadrže takav stav", rekao je lider SDS.

Ocenjujući da će Vučić i SNS još dugo biti na vlasti - ako je suditi po rezultatima jučerašnjih izbora u nekoliko opština u Srbiji, Bosić je istakao da je to od izuzetnog značaja za RS, pre svega jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: